1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
CHF per 1 USD
Schweizisk franc
Schweizisk franc
CHF
Stei, Eier, Stutz, Chuffs
CHF
Swiss National Bank
http://www.snb.ch/

Schweizisk franc, CHF

I Schweiz så använder man sig av valutan som kallas för Schweizisk franc eller schweizerfranc. Koden för valutan är CHF och den har många olika förkortningar på olika språk som till exempel SFr på tyska. Valutan används huvudsakligen i Schweiz och i Liechtenstein och även i en italiensk enklav som ligger i Schweiz och som har namnet Campione d'Italia. Man delar upp 1 fran i 100 rappen som är tyska. På franska så kallar man rappen för centimes och på italienska heter det centesimi. Här hos oss så kan du ta reda på CHF kurs just nu och vilket värde Schweiziska franc har gentemot andra valutor just nu.

Mer om Schweizisk franc

Då den Schweiziska valutan infördes år 1850 så kom den att ersätta flera lokala valutor. Flera av de lokala valutor som hade använts sedan 1700-talet hade namnet franc så det var bara naturligt att man fortsatte med detta namn. Idag så är Schweiz det enda europeiska land som använder sig av franc som namn på sin valuta. Det är den Schweiziska centralbanken, Schweizerische Nationalbank, som ger ut valutan och den här banken har huvudkontor både i Bern och i Zürich.

Under 1800-talet så bildades myntunionen LMU, den Latinska myntunionen. Schweiz var en av unionen grundare och man kom att använda sig av en guldfranc som myntfot. Samarbetet inom unionen varade fram till 1914, precis som samarbetet mellan de skandinaviska länderna i den skandinaviska valutaunionen, men det här innebar ingen nackdel för Schweiz. Faktum är att landet har lyckats väldigt bra med sin penningpolitik och valutan CHF har ett grundmurat rykte.

På grund av att Schweizer francen anses vara så stabila så är det ofta så att den här valutan köps upp då det råder finansiella oro. Valutan används som global reservvaluta och det är den sjätte mest handlade i världen. Alla CHF sedlar har Schweiz fyra nationella språk, nämligen tyska, rätoromanska, franska och italienska.

Bild på Schweiziska franc sedlar

Swiss Franc


48 Hour sale Image Banner 300 x 250