1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
GBP per 1 USD
Brittiska Pund
Brittiska Pund
GBP
Pence
Pound Sterling, Sterling, Quid, Cable, Nicker
£
Bank of England
http://www.bankofengland.co.uk/

Pundkursen, GBP

GBP är Storbritanniens officiella valuta. Du har kanske hört att denna valuta ibland kallas för Sterling och det har att göra med att det från början var så att ett pund var samma sak som viktenheten pund i sterlingsilver. Man tog silvret och delade det i 250 delar och skickade sedan 10 delar till myntmakaren. De delar som blev över delades upp till 240 pence och det är det här som gör att vi än idag talar om pound sterling då vi menar brittiska pund. Det finns ju andra valutor som också heter pund så när man vill se närmre på GBP kurs så kan det vara bra att dubbelkolla att man verkligen ser på sterling pund och inte på någon annan valuta med snarlikt namn.

Mer om GBP

Englands centralbank, Bank of England (BOE) var en av världens allra första och den etablerades år 1695. Man introducerade papperssedlar året innan, 1694, och använde sig då av guld som laglig bas hellre än silver. Under 1900-talet så började alltfler länder att länka sina valutor till guldet och med en guldstandard så blev det möjligt att handla mellan länder med olika valutor. För Storbritannien så var det alltså en styrka att ha valutan länkad till guld så pass tidigt. Det brittiska pundet användes historiskt sett i Storbritannien såväl som i de brittiska kolonierna. Pundet blev snabbt mycket populärt världen över och är än idag en av de starkaste och mest populära valutorna.

Storbritannien är ett av EUs medlemsländer som inte har antagit euron. På Forexmarknaden så är pundkursen starkt efterfrågad då pundet är det fjärde mest handlade. Det här beror på att många privatpersoner såväl som företag är intresserade av att handla med brittiska pund.

Bild på Brittiska pund sedlar

Brittiska pund

48 Hour sale Image Banner 300 x 250