1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
KRW per 1 USD
Sydkoreansk Won
Sydkoreansk Won
KRW
Jeon
The Bank of Korea
http://eng.bok.or.kr/

Sydkoreansk Won, KRW

I Sydkorea i Asien så använder man sig av valutan sydkoreansk won som har valutakoden KRW. Man kan dela upp 1 won i 100 chŏn eller jeon. Den här valutan infördes 1962 och då ersatte den tidigare använda koreanska tenen. Under senare år så har KRW drabbats av hög inflation. Den sydkoreanska centralbanken, Bank of Korea (BoK) grundades år 1950 och har sitt huvudkontor i huvudstaden Seoul. Det är den här banken som ger ut KRW. Ta reda på dagens KRW kurs här hos oss.

Mer om Sydkoreansk Won

Man kan alltså dela upp wonen i 100 jeon men det här är en valör som inte längre används i den dagliga handeln i Sydkorea utan bara inom Forexmarknaden. I Nordkorea så har man en valuta med ett snarlikt namn, nämligen Nordkoreansk won, det är dock viktigt att förstå att det här är två helt olika penningsystem. Den gamla won valutan var besläktad med kinesiska yuan och japanska yen. Den härstammade från hanjan som i sin tur var besläktad med det kinesiska tecknet för yuan som betyder "rund form". Ordet jeon är besläktat med det kinesiska tecknet för gian vilket betyder "pengar".

Intressant att veta är att Bank of Korea är den enda institution i Sydkorea som har rätten till att trycka sedlar och tillverka mynt. Det är företaget KOMSCO som ägs av regeringen som tar hand om att tillverka pengarna och de kontrolleras av centralbanken. När nya sedlar och mynt är redo så skickas de till Bank of Koreas högkvarter där de förvaras i ett bankvalv tills de kan skickas till landets banker då detta efterfrågas. Enligt tradition så är det omkring landets två högtider Seollal och Chuseok som centralbanken distribuerar stora summor av valutan till de kommersiella bankerna i Sydkorea. Därefter kan bankernas kunder begära sedlarna och mynten.

Bild på Sydkoreansk Won sedel


Sydkoreansk Won


48 Hour sale Image Banner 300 x 250