1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
MDL per 1 USD
Moldavisk leu
Moldavisk leu
MDL
ban, bani
MI
Banca Naţională a Moldovei - BNM
www.bnm.md

Moldavisk leu - MDL

MDL, valutakod för Moldavisk leu, är den officiella valutan i dagens Moldavien där 1 Leu = 100 bani. Valutan förkortas oftast med MI. Från början har landet använt sig av den sovjetiska rubeln som valuta. 1992 infördes en annan valuta i landet vid namn Kupon. Kuponen blev dock inte långvarig, utan redan året efter, närmare bestämt den 29 november 1993, infördes dagens officiella valuta MDL.

Det är dock inte riktigt hela delen av landet som använder sig av den här valutan idag. Utbrytarrepubliken Transnistrien har valt att använda en egen valuta, kallad transnistrierrubeln.

Det är den moldaviska centralbanken (Banka Nationala à Moldovei) BNM som är ansvarig och ger ut valutan idag. Denna unga centralbank, som endast har funnits sedan 1991, har sitt huvudkontor i staden Chisinau. Lite kuriosa om valutan är att i pluralform heter den LEI istället för LEU och singularisformen för BANI är BAN.

Det finns några valutor här i världen som inte använder sig av mynt utan endast sedlar. Moldavisk Leu är en av dessa. Under 1993 när valutan infördes fanns det 1- och 5- leumynt i omlopp, men dessa försvann snabbt. Idag är det endast sedlar som finns tillhanda. Sedlarna finns i de olika valörerna, 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 och 1000 lei.

De är framställda i olika färger beroende på storlek. Här finns många färger representerade, såsom gul, blå, rosa, orange grön med flera. Sedlarna är lite speciella då endast en man finns representerad på framsidan av alla sedlar oavsett valör. Det är Stefan den store som har regerat framgångsrikt i landet. Alla sedlar ser alltså exakt likadana ut både på fram- och baksidan. Det är endast via valören och färgen som man kan skilja dem åt. För 1 svensk krona får man ungefär 2,20 MDL om man växlar idag.

Bild på Moldavisk leu sedel

Moldavisk leu


48 Hour sale Image Banner 300 x 250