Valuta i Bulgarien

Bulgarien

Lev används som valuta i Bulgarien. Valutan infördes år 1999 och ersatte då den tidigare formen av Lev. Den Bulgariska valutan Lev har en bunden växelkurs till euron sedan 2005. Valutan Lev finns i valörerna 1, 2, 5, 10, 20 och 100 BGN sedlar samt mynt bestående av 1 lev, 1, 2, 5, 10, 20 och 50 stotinki.

Bankomater finns enbart i de större städerna. Maximalt belopp för uttag är 200-400 leva per dag beroende på bank. Kontantbetalning fungerar bäst i Bulgarien eftersom möjligheten att använda kreditkort som betalmedel är begränsad. Oftast får man den mest fördelaktiga växelkursen genom uttag från bankomat och det är även sällan som extra avgift debiteras inom Europa. Om man inte besökt Bulgarien tidigare så kan det vara svårt att veta exakt hur valutakusen för den Bulgariska Lev ligger till gentemot kronan så det kan vara intressant att kolla upp växelkursen innan avresan.

Kreditkort som Visa och Amex accepters på vissa ställen. Behöver man växla valuta är det bäst att vända sig till etablerade växlingskontor med angiven växlingskurs samt till banker. Euro rekommenderas som växlingsvaluta i Bulgarien, resecheckar rekommenderas ej. Forex Global Cash accepteras oftast i större städer.

Öppettider för banker i Bulgarien är vanligtvis måndag till fredag kl. 09.00 – 16.30.

Bulgariens huvudstad är Sofia och andra större städer är Plovdiv, Varna, Burgas, Ruse och Stara Zagora.

Bulgarien har de senaste åren blomstart som semesterdestination. Det är många skandinaver som väljer bort de klassiska destinationerna kring medelhavet till förmån för Bulgarien. Landskapet i Bulgarien är väldigt likt det grekiska och turkiska och erbjuder på fantastiska stränder. Prisnivån i Bulgarien är mycket lägre än i de andra klassiska destinationerna kring medelhavet och har säkert bidragit till den ökade turismen i landet.

48 Hour sale Image Banner 300 x 250