Valuta på Malta

Malta

Euro används som valuta på Malta. Euron infördes på Malta i januari 2008 och innan det användes Maltesisk Lira. Malta använder sig av eurosedlar i sju olika valörer som är 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro. Euromynten omfattar 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cent samt 1 och 2 euros mynt.

Många hotell, större restauranger och affärer accepterar även utländsk valuta. Alla de vanligaste kreditkorten som Amex, Visa, Eurocard, Mastercard och Diners accepters som betalmedel på de flesta ställen. Innan resan till Malta kan det vara bra att få koll på den aktuella kursen för euron så att det är enklare att räkna ut hur mycket pengar man behöver för semestern.

Det finns även gott om bankomater på Malta där uttag med dessa kreditkort fungerar alldeles utmärkt. Den bästa växelkursen får man vanligtvis då man gör uttag från bankomat och då slipper man oftast även växlingsavgiften. Resecheckar går bra att använda som betalmedel samt växlas in på banker samt växlingskontor.

Bankerna på Malta har vanligtvis öppet måndag till fredag 08.30 – 13.30 samt 08.30 – 12.00 på lördag.

Malta är ett populärt resmål för svenskar och många svenskar har även valt att bosätta sig på den vackra ön Malta. Största inkomstkällan på Malta är turismen samt handel. Under senaste åren har även ett stort antal gamingbolag stationerat sig på Malta vilket har medfört en starkare ekonomi för landet samt gett en hel del jobbtillfällen. I dags läget bor det tusentals skandinaver på Malta där de flesta jobbar för dessa gamingbolag.

Maltas huvudstad är Valletta och andra lite större städer är Bugibba, St Julians samt Sliema.

48 Hour sale Image Banner 300 x 250