Valuta i Slovakien

Slovakien

Euro används som valuta i Slovakien. Landet införde euron i januari 2009 efter att ha innan använt den Slovakiska Koruna som valuta. Slovakien använder sig av eurosedlar i sju olika valörer som är 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro. Euromynten omfattar 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cent samt 1 och 2 euros mynt.

De vanligaste betal- och kreditkorten som Visa, Mastercard, Diners, Eurocard och Amex fungerar som betalmedel i Slovakien. Vissa mindre butiker, restauranger och hotell tar dock inte emot kreditkort så det är alltid bra att ha kontanter nära till hands. Bankomater finns i de större städerna och samhällen. Det är alltid tryggast att ha kontanter och använda kontanter istället för betalkort vid betalning speciellt på mindre butiker och restauranger. Man undviker också för det mesta onödiga växlingsavgifter om man tar ut kontanter från bankomat istället för att växla pengar på växlingskontor. Mer information om euron och eurokursen hittar du på första sidan samt i valutaprofilen för euro.

Vill man använda sig av resecheckar, rekommenderas eurocheckar. Avgiften för att växla in resecheckar kan vara rätt så hög. Utländsk valuta samt resecheckar kan man växla in hos banker samt växlingskontor.

Öppettider för banker i Slovakien är vanligtvis måndag till fredag kl. 08.00 – 17.00.

Slovakiens huvudstad är Bratislava och andra större städer är Kosice, Levoca, Martin, Nitra samt Pezinok.

48 Hour sale Image Banner 300 x 250