Albanska LEK (ALL) används som valuta i Albanien

Omvandla ALL, Albanska LEK till SEK enkelt och snabbt här

Albanska LEK (ALL) används som valuta i Albanien. Här kan du enkelt hitta den aktuella kursen och omvandla Albanska LEK (ALL) till SEK. Du hittar även information om Albanska lek valutans historia och utveckling & valörer.
EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om ALL

NamnALL - Albanska LEK
ValutakodALL
Mindre enhetLeke, qindarka (används inte längre)
ValutasymbolL
CentralbankBanka e Shqipërisë

Vilken valuta används i Albanien?

Albanska Lek eller Leku Shqiptar, är den officiella valutan i Albanien med valutakoden ALL och valutasymbolen L. En Lek är lika med 100 qindarka som är underenheten till Lek som inte används längre. Pluralformen för den Albaniska valutan är Leke och infördes som den första valutan i februari år 1926.

Den Albaniska valutan Lek har fått sitt namn efter Alexander den store vars namn ofta förkortades till Leka på albaniska. Alexander den stores porträtt trycktes på de första albaniska mynten. Namnet på underenheten, qindarkë härstammar från det albaniska ordet qind, som betyder etthundra.

Valörer för den albaniska valutan Lek

Valörer för den albaniska valutan har skiftat i tre omgångar sedan den första kom år 1926. Man pratar om den första, den andra samt den tredje Lek. Den tredje Lek som tog i bruk mellan 1995 och 1996 är den valöruppsättningen man använder idag i Albanien. Nya mynt för valutan kom 1996 samt år 2000 introducerades bi metallisk 100 leke mynt.

Mynt : 1 (används väldigt sällan), 5, 10, 20, 50 och 100 Leke. Den tidigare underenheten qindarka har tagits helt ur bruk.

Sedlar: 200, 500, 1000, 2000 och 5000 ALL.

Dagens kurs för Albanisk Lek kan du enkelt kolla upp med hjälp av vår valutaomvandlare.

Bild på Albaniska lek mynt

Albanska lek mynt