Bitcoin (BTC) är en virtuell kryptovaluta som används globalt

Omvandla BTC till SEK och få den aktuella valutakursen för Bitcoin

Bitcoin (BTC) används som virtuell valuta i hela världen. Här kan du enkelt hitta aktuell valutakurs och konvertera Bitcoin (BTC) till svensk krona (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om BTC

NamnBTC - Bitcoin
ValutakodBTC
Mindre enhet
ValutasymbolBTC, ฿, ₿
Centralbank

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en virtuell, neutral valuta som används och köps globalt. Bitcoin är en av många kryptovalutor som finns idag men troligtvis den mest omtalade och kända kryptovalutan. Det talas allt mer om det virtuella pengasystem som har vuxit fram på nätet. När du hör talas om Bitcoin så kan det beskrivas som något häftigt och positivt eller som något som man ska akta sig för.

Att folk kan ha så olika åsikter som bitcoinsystemet beror först och främst på att det är ett nytt och revolutionerande sätt att skicka pengar på, men även på att många helt enkelt inte förstår vad det här är. Faktum är att det kan ta lite tid att förstå hur man använder sig av bitcoinvaluta och många rekommenderar att den som är intresserad ska sätta igång på ett försiktigt sätt med flera wallets och ställen för denna unika valuta.

Hur fungerar Bitcoin?

Man kan säga att bitcoinsen är två saker, dels så handlar det om ett betalningssystem och dels så handlar det om en virtuell valuta. Systemet introducerades år 2009 som mjukvara fri för alla att ta del av och bakom denna låg en person som kallade sig för Satoshi Nakamoto. För att få mynten så måste man utföra det som kallas för mining och som går ut på att man som medverkande i systemet bekräftar och redogör för olika betalningar. När man gör detta så blir man belönad med nya mynt som man sedan kan använda online som valuta. Man kan handla med mynten via en så kallad bitcoin wallet och det här kan man göra från en vanlig dator såväl som från sin mobiltelefon.

Hur köper man Bitcoin och vilka fördelar finns det med kryptovaluta?

Rent praktiskt så handlar det här systemet om att man skickar virtuella pengar men inte via en banktjänst. Användare kan alltså för en extremt liten avgift handla med varandra och det här går oerhört snabbt. Det som gör att så många upplever Bitcoin som så bra är att det har många olika typer av fördelar.

Fördelar med att använda kryptovalutan, Bitcoin:

  • Man kan skicka pengar när som helst
  • Det går snabbt
  • Risken för inflation är minimal
  • Man kan har hur många bitcoinenheter som helst på ett litet minneskort

När man talar om denna virtuella valuta så måste man förstås inse att den givetvis har ett värde som kan jämföras med våra vanliga valutor men det kan vara lite lurigt att fastställa bitcoin to SEK eftersom detta varierar beroende på dag och tillfälle. En fingervisning är att man får en bitcoinkrona för cirka hundra svenska enkronor men man måste inte skaffa en komplett enhet. Det går att dela upp i decimaler vilket kanske inte är så praktiskt men mycket bra för nybörjaren. Som mest så kommer det att finnas 21 miljoner bitcoinmynt och de som är med och använder valutan har redan nått halvvägs.

Hur använder man Bitcoin?

Du kan alltså få fatt i bitcoinsen genom det som kallas för mining men det finns fler sätt. Faktum är att Bitcoins har blivit så pass populärt att butiker och tjänster online redan erbjuder sina produkter i utbyte mot denna valuta. Det går också att köpa mynten för SEK eller annan vanlig valuta. Även om användare kan skicka pengar fritt mellan olika länder så är det inte alla länder som tycker att det här systemet är en välsignelse. Det finns till exempel regler i länder som Kina som gör att man inte kan växla mot lokalvaluta. Inom EU har man också utfärdat varningar för att det här systemet inte är helt säkert för användare.

Är det säkert att handla med Bitcoin?

Det är upp till dig som handlar med bitcoin att se till att du hanterar dina mynt på ett säkert sätt. Om du förvarar dessa på ett sätt som gör att andra kan roffa åt sig så går detta inte att reparera. När bitcoin valutan är förlorade så är det för evigt. Det finns alltså ingen bank eller tjänst att luta sig mot såvida man inte betalar en mindre avgift för att förvara sina mynt hos en bitcoin-wallet vars syfte är att ge säkerheten. När du börjar med bitcoinhandeln så bör du se till att göra så långsamt för att finna sätt att hålla din valuta säker. Många rekommenderar spridning och att spara på en disk som inte är uppkopplad till nätet för att slippa problem med hackning och stöld.

Bitcoin symbol

Bitcoin symbol, kryptovaluta