Schweizisk franc (CHF) används som valuta i Schweiz

Omvandla CHF till SEK och få den aktuella valutakursen för Schweizisk franc

Schweizisk franc (CHF) används som valuta i Schweiz. Här kan du enkelt hitta den aktuella kursen och omvandla Schweiz - franc (CHF) till svenska kronan (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om CHF

NamnCHF - ​Schweizisk franc
ValutakodCHF
Mindre enhetrappen
ValutasymbolCHF
CentralbankSwiss National Bank

Vilken valuta har Schweiz?

Schweizisk franc, Schweiz - franc eller schweizerfranc är den officiella valutan som används i Schweiz. Valutakoden för valutan Schweizisk franc är CHF och den har många olika förkortningar på olika språk som till exempel SFr på tyska. Valutan används huvudsakligen i Schweiz och i Liechtenstein och även i en italiensk enklav som ligger i Schweiz och som har namnet Campione d'Italia.

Man delar upp 1 fran i 100 rappen som är tyska. På franska så kallar man underenheten för valutan, rappen för centimes och på italienska heter det centesimi. Här hos oss så kan du ta reda på CHF kurs just nu och vilket värde Schweiziska franc har gentemot andra valutor just nu.

Schweizisk franc - Allmänt & Historisk utveckling

Då den Schweiziska valutan infördes år 1850 så kom den att ersätta flera lokala valutor. Flera av de lokala valutor som hade använts sedan 1700-talet hade namnet franc så det var bara naturligt att man fortsatte med detta namn. Idag så är Schweiz det enda europeiska land som använder sig av franc som namn på sin valuta. Det är den Schweiziska centralbanken, Schweizerische Nationalbank, som ger ut valutan och den här banken har huvudkontor både i Bern och i Zürich.

Under 1800-talet så bildades myntunionen LMU, den Latinska myntunionen. Schweiz var en av unionen grundare och man kom att använda sig av en guldfranc som myntfot. Samarbetet inom unionen varade fram till 1914, precis som samarbetet mellan de skandinaviska länderna i den skandinaviska valutaunionen, men det här innebar ingen nackdel för Schweiz. Faktum är att landet har lyckats väldigt bra med sin penningpolitik och valutan CHF har ett grundmurat rykte.

På grund av att Schweizer francen anses vara så stabila så är det ofta så att den här valutan köps upp då det råder finansiella oro. Valutan används som global reservvaluta och det är den sjätte mest handlade i världen. Alla CHF sedlar har Schweiz fyra nationella språk, nämligen tyska, rätoromanska, franska och italienska.

Schweizisk franc valörer

Mynt: ½, 1, 2 och 5 franc

Underenhet: 5, 10 och 20 rappen

Sedlar: 10, 20, 50, 100, 200 och 1000 franc

Bild på Schweiziska franc sedlar

Schweiziska franc sedlar, valuta Schweiz