Valuta i Tjeckien är Tjeckisk koruna / Tjeckisk krona

Omvandla CZK till SEK och få den aktuella valutakursen för Tjeckisk koruna (krona)

Tjeckisk koruna eller Tjeckisk krona som man ofta använder på svenska (CZK) används som valuta i Tjeckien. Här hittar du aktuell valutakurs genom att omvandla Tjeckisk koruna (CZK) till Svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om CZK

NamnCZK – Tjeckisk koruna (krona)
ValutakodCZK
Mindre enhethaléř
Valutasymbol
CentralbankCzech National Bank

Vilken valuta används i Tjeckien?

Tjeckisk koruna ​eller tjeckisk krona som den också kallas, är Tjeckiens valuta och som har valutakoden CZK. Den Tjeckiska kronan infördes då Tjeckoslovakien bildade de två nya nationerna Tjeckien och Slovakien. Detta hände den 8 februari 1993. Den tidigare valutan hette Tjeckoslovakisk koruna​.

Tjeckisk koruna - Allmänt & Historisk utveckling

De första sedlarna som tillverkades i valutan Tjeckiska korunan​ var av de gamla Tjeckoslovakiska korunans​ sedlar som man hade stämplat över för att göra om dem till sedlar i den nya valutan. Men redan senare samma år ersattes dessa sedlar av nya riktiga sedlar som var ordentligt tillverkade.

Tjeckien har länge planerat att övergå till Euro

Den Tjeckiska koruna​ delas in i 100 haleru. Det har varit på tal om att övergå till Euro i Tjeckien och överge den Tjeckiska koruna​. Tidigare var det planerat att man skulle övergå till Euro år 2010, men år 2005 la regeringen de planerna på is på obestämd tid. Och idag år 2015 har Tjeckien fortfarande inte övergått till Euro, och intresset för Euro hos det tjeckiska folket är väldigt svagt.

Tjeckisk koruna valutans valörer

Den Tjeckiska korunan​ använder sig av både mynt och sedlar. Från början fanns mynten i valörerna 10, 20, och 50 haleru, samt 1, 2, 5, 10, 20 och 50 kronor. Med tiden har mynten med underenheten haleru tagits ur bruk. Det började år 2003 då mynten 10 och 20 haleru togs ur cirkulation. År 2008 var det dags för myntet 50 haleru att sluta användas på grund av dess minskande köpkraft. Alla mynt av valören krona är fortfarande i bruk.

Mynt: 1, 2, 5, 10, 20 och 50 Koruna

Underenhet: underenheten haléř finns sedan 2008 inte längre

Sedlar finns i valörerna: 100, 200, 500, 1000, 2000 och 5000 CZK

Tidigare fanns även valörerna 20 och 50 koruna​, men de är tagna ur bruk. Många av valörerna har fått nya upplagor med bättre säkerhet. Detta har gjort att de gamla upplagorna av de sedlarna inte längre går att använda. 2000-kronorssedeln är den enda sedeln som fortfarande går att använda i alla versioner, även om den första utgåvan är från år 1996 och inte har den förbättrade säkerhet som de övriga sedlarna har.

Bild på Tjeckisk krona sedlar

Tjeckisk koruna sedlar, valuta Tjeckien