Dominikansk peso (DOP) används som valuta i Dominikanska republiken

Omvandla DOP till SEK och få den aktuella valutakursen för Dominikansk peso

Dominikansk peso (DOP) används som valuta i Dominikanska republiken. Här kan du enkelt få den aktuella valutakursen genom att konventera Dominikanska pesos (DOP) till Svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om DOP

NamnDOP – Dominikansk peso
ValutakodDOP
Mindre enhetCentavo
ValutasymbolRD$
CentralbankCentral Bank of the Dominican Republic

Vilken valuta har Dominikanska republiken?

I Dominikanska republiken använder man sig av Dominikansk peso som valuta. Den dominikanska peson har valutakoden DOP och refereras av dominikanerna som Peso oro dominicano.

Dominikansk peso - Allmänt och historisk utveckling

Dominikansk peso infördes år 1937 då den ersatte den amerikanska dollarn, som då hade funnits i 32 år. Dessförinnan använde man sig av den tidigare dominikanska peson som infördes år 1844. Dominikanska republiken ligger i Västindien som upptar cirka 66 procent av ön Hispaniola och har en befolkning på cirka 10 miljoner människor.

Det är Bianco Central de la Republicia Dominicana med förkortningen BCRD, som ger ut valutan, och banken grundades år 1947, det vill säga tio år efter att den dominikanska peson infördes och har gett ut valutan ända sedan dess. Huvudkontoret för Banco Central de la Republicia Dominicana har sitt huvudkontor i Santo Domingo som även är huvudstad i Dominikanska Republiken. Dominikanska republiken är idag ett väldigt populärt resmål bland olika länder i västvärlden.

Valörer för Dominikansk peso

Mynt: 1, 5, 10 och 25 pesos

Underenhet: 1, 5, 10, 25 och 50 centavos

Sedlar: 50, 100, 500, 1000 och 2000 DOP

De valörer som man idag använder sig av i Dominikanska republiken är mynten pesos. Dessa finns i 1, 5, 10 samt 25 pesos. De har även en underenhet som kallas för centavos. Det går 100 centavos på 1 peso. De valörer i centavos som finns är 1, 5, 10, 25 samt 50 centavos. Man använder sig även av sedlarna 50, 100, 500, 1000 och 2000 Dominikanska peso.

1000 Dominikanska peso är 192 Svenska kronor medan 2000 DOP, som är den högsta sedelvalören är 384 SEK.

1 DOP är endast 0.19 SEK och 10 centimos är 2 svenska öre. Detta innebär även att den lägsta valören 1 centimos enbart är 0.2 svenska öre, vilket är väldigt lågt.

Om du planerar att resa till Dominikanska republiken så bör du växla på hemmaplan, för det är både billigt att bo, äta och leva på Dominikanska republiken men du bör se upp för turistfällor, samt den lokala bankens ofta höga avgifter.

Bild på Dominikansk peso valörer

Dominikansk peso sedlar och mynt, Valuta Dominikanska republiken