Algerisk dinar (DZD) används som valuta i Algeriet

Omvandla DZD till SEK och få den aktuella valutakursen för Algerisk dinar

Algerisk dinar (DZD) används som valuta i Algeriet. Här kan du enkelt få den aktuella växlingskursen genom att konvertera Algeriska dinar (AFN) till Svenska Kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om DZD

NamnDZD – Algerisk dinar
ValutakodDZD
Mindre enhetsanteem
ValutasymbolDA
CentralbankSahrawi Arab Democratic Republic

Vilken valuta används i Algeriet?

Valutan som används som den officiella valutan är Algeriet är Algeriska dinar. Den algeriska dinaren har valutakoden DZD och i dagligt tal refererar man till den som DA - Dinar algérien. Tidigare använde man sig av centimes i valutan även om den idag har tagits bort.

Algeriska dinar - Allmänt & Historisk utveckling

Algeriet är Afrikas största land och är en demokratisk folkrepublik. Man använde sig fram till 1964 av den algeriska francen men idag använder man sig av Algerisk dinar som valuta.

Det är Algeriets centralbank Banque d´Algerie med kortnamnet Bd´A som ger ut Algerisk dinar. Denna grundades 1862 och är därmed den enda valutan som har gett ut Algerisk Dinar. De gav även ut Algeriska francen innan när den användes som valuta. Huvudkontoret för banken ligger i Algeriets huvudstad Alger. Algeriet är idag ett populärt resmål för turister på grund av det exotiska klimatet, samt på grund av att det är ett billigt resmål om man räknar bort flygbiljetten. Du gör dig själv en tjänst genom att växla innan resan.

Valörer för Algerisk dinar

Mynt: ¼ (används ej), ½ (används ej), 1 (används ej), 2 (används ej), 5, 10, 20, 50 och 100 Dinar

Underenhet: används ej, tidigare centimes

Sedlar: 100, 200, 500 och 1000 DZD

De olika valörer som existerar idag inom Algerisk Dinar eller DZD är mynten 1/4 (quarter, används ej) 1/2 (half dinar, används ej) 1, 2 Dinar (används inte idag) samt 5, 10, 20, 50 och 100 Dinar som man använder sig av som betalningsmedel. Tidigare använde man sig av centimes och då gick det 100 centimes på en Dinar. Den lägsta valören som idag används är alltså 5 Dinar. Sedlarna man har och använder sig av är 100, 200, 500 och 1000 Algerisk Dinar.

Algerisk dinar växelkurs

1000 Algeriska dinar har ett värde på 86 svenska kronor. Detta är Algeriets högsta sedel. 5 Dinar, som är det lägsta myntet som används, är värt 43 öre. Den svenska kronan är alltså betydligt starkare och har ett högre värde än Algerisk Dinar. Svenskar shoppar billigt i Algeriet och det är även billigt att spendera en längre tid där med en svensk lön. Därav bör du ha Algeriet i åtanke när du vill se Afrika.

Bild på Algerisk dinar sedel

Algerisk dinar 200 sedel, valuta Algeriet