Brittiska Pund (GBP) används som valuta i Storbritannien

Omvandla GBP pund till SEK och få den aktuella valutakursen för Brittiskt Pund

Brittiska Pund (GBP) eller Pound sterling (£) används som valuta i Storbritannien. Här kan du enkelt få aktuell pund kurs genom att konvertera Brittiskt Pund (GBP) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om GBP

NamnGBP - Brittiska Pund och pundkursen
ValutakodGBP
Mindre enhetPence
Valutasymbol£
CentralbankBank of England

Vilken valuta används i Storbritannien?

GBP, Brittiska Pund är Storbritanniens officiella valuta. Valutakoden för Brittiskt Pund är GBP samt har valutasymbolen £. Det Brittiska pundet har många olika smeknamn som exempelvis, Pound Sterling, Sterling, Quid, Cable, Nicker. 1 pund motsvarar 100 pence förkortat p som i singularform är penny.

Brittiska Pund - Allmänt & Historisk utveckling & Pundkursen

Du har kanske hört att valutan, Brittiskt Pund, ibland kallas för Sterling pund eller Pound Sterling och det har att göra med att det från början var så att ett pund var samma sak som viktenheten pund i sterlingsilver. Man tog silvret och delade det i 250 delar och skickade sedan 10 delar till myntmakaren.

De delar som blev över delades upp till 240 pence och det är det här som gör att vi än idag talar om Pound sterling då vi menar Brittiska pund. Det finns ju andra valutor som också heter pund så när man vill se närmre på GBP kurs så kan det vara bra att dubbelkolla att man verkligen ser på sterling pund och inte på någon annan valuta med snarlikt namn.

Det Brittiska pundet är idag en av världens starkaste och populäraste valutor

Englands centralbank, Bank of England (BOE) var en av världens allra första och den etablerades år 1695. Man introducerade papperssedlar året innan, 1694, och använde sig då av guld som laglig bas hellre än silver. Under 1900-talet så började alltfler länder att länka sina valutor till guldet och med en guldstandard så blev det möjligt att handla mellan länder med olika valutor.

För Storbritannien så var det alltså en styrka att ha valutan länkad till guld så pass tidigt. Det brittiska pundet användes historiskt sett i Storbritannien såväl som i de brittiska kolonierna. Pundet blev snabbt mycket populärt världen över och är än idag en av de starkaste och mest populära valutorna.

Storbritannien är ett av EUs medlemsländer som inte har antagit euron. På Forexmarknaden så är pundkursen starkt efterfrågad då pundet är det fjärde mest handlade valutor i världen idag. Det här beror på att många privatpersoner såväl som företag är intresserade av att handla med brittiska pund.

Valörer för det Brittiskt pund - Mynt & Sedlar

  • Pund mynt: 1 och 2 pund
  • Underenhet: 1, 2, 5, 10, 20 och 50 pence
  • Pund sedlar: 5, 10, 20 och 50 pund
    undefined

Bild på Brittiska pund sedlar

Brittiska pund sedlar, valuta Storbritannien