Guatemala Quetzal (GTQ) används som valuta i Guatemala

Omvandla GTQ till SEK och få den aktuella valutakursen för Guatemala Quetzal

Guatemala Quetzal (GTQ) används som valuta i Guatemala. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Guatemala Quetzal (GTQ) till Svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om GTQ

NamnGTQ - Guatemala Quetzal
ValutakodGTQ
Mindre enhetcentavos
ValutasymbolQg
CentralbankBanco de Guatemala - BDG

Vilken valuta har Guatemala?

Quetzal (GTQ), eller Guatemala quetzal, är den valuta som används i Guatemala. Valutan har fått sitt namn efter den gamla kända mayakulturen, där fjädrarna från en fågel kallad Quetzal användes som betalningsmedel.

Guatemala quetzal - Historia & Allmänt

Quetzal introducerades 1925 i Guatemala, under den tid som José Maria Orellana var president. Där av bär guatemalan quetzal hans ansikte som symbol för landets valuta. Fram till år 1987 var quetzal knuten till US dollar, och hade innan det varit knuten till den franska valutan då quetzal använde sig av priset för guldstandard.

Efter detta så har GTQ quetzal varit en fri valuta som har förändrats i takt med landets stabilitet och ekonomi, precis som världens andra valutor vilket har bidragit till ett ganska högt värde på ett litet lands valuta. På landets valuta kan du även se att varje sedel har kvar det gamla numret visat i mayafolket siffror för att visa upp och bevara sin forna kultur.

Valörer för Guatemala quetzal

  • mynt: 1 Quetzal
  • underenhet: 1, 5, 10, 25 och 50 centavos
  • sedlar: 5, 10, 20, 50 och 100 GTQ

De första mynten och sedlarna i valutan quetzal var utgivna av centralbanken i Guatemala, och kom i valörer av 1, 2, 5, 10, 20 och 100 quetzal. 1933 tillades ytterligare en sedel på 50 centavos vilken numera har tagits bort och ersatts av ett 50 centavos mynt. 1967 tillades även en sedel på 50 quetzal för att komma närmare andra länders valuta valörer gällande moderna valutasystem. De mynt som idag är i bruk är 1, 5, 10, 25, 50 centavos samt 1 quetzal. Detta betyder då att 1 quetzal även den har fått bli mynt istället för sedel.

Guatemalas och quetzalens valutakod är ISO 4217, vilket kan vara av betydelse för de som vill bruka en webbutik med valutan quetzal. Idag har Bank of Guatemala övergått till mera säkra sedlar då de använder polymer material i sina sedlar, samt även svårare kontrollmönster att kopiera. 500 och 1000 quetzals som sedlar är nu också under behandling för att bli godkända.

Bild på Guatemala quetzal sedlar

Guatemala quetzal sedel, valuta Guatemala