Kroatisk kuna (HRK) används som valuta i Kroatien

Omvandla HRK till SEK och få den aktuella valutakursen för Kroatisk kuna

Kroatisk kuna (HRK) används som valuta i Kroatien. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Kroatisk kuna (HRK) till Svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om HRK

NamnHRK – Kroatisk kuna
ValutakodHRK
Mindre enhetlipa
Valutasymbolkn
CentralbankCroatian National Bank

Vilken valuta har Kroatien?

Kroatiska kuna (HRK) är den officiella valutan man använder i Kroatien. Man införde Kroatisk kuna 1994 och den fick då valutakoden HRK.

Kroatisk kuna - Historik utveckling & Allmänt

Kroatisk kuna ersatte den kroatiska dinaren som enbart hade funnits i tre år.Kroatien är en republik som ligger i centrala samt sydöstra Europa. Landet gränsar till bland annat Bosnien-Hercegovina, Serbien, Ungern, Slovenien samt Montenegro. I Kroatien bor det strax över 4 miljoner människor och man använder sig av kroatisk kuna som valuta.

Då Kroatien år 2013 valde att gå med i EU har de förbundit sig att anta euron som sin valuta efter att de uppfyller de mål som krävs av Europeiska Unionens funktionssätt. Man tror att landet kommer att kunna byta till euron år 2019. Ordet Kuna kommer från ordet för mård på kroatiska. Det är den kroatiska Nationalbanken som ger ur Kuna. Denna bank grundades 1990 och är den enda bank som har rätten att ge ut Kroatisk kuna. Huvudkontoret för banken ligger i Zagreb som även är Kroatiens huvudstad.

Valörer för valutan Kroatisk kuna

  • mynt: 1, 2, 5 och 25 kuna
  • underenhet: 1, 2, 5, 10, 20 och 50 lipa
  • sedlar: 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 och 1 000 kuna

Den lägsta valör som finns för valutan är 1 lipa. Därefter kommer 2 lipa, 5 lipa, 10 lipa, 20 lipa och 50 lipa. Man använder sig även av mynten Kuna, dessa i valörerna 1, 2 och 5 Kuna. Sedlarna som finns inom valutan är 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 och 1000 Kuna. 1 Kuna har ett värde av 1.24 SEK medan 500 Kuna, som är den högsta sedeln, är värd 621 SEK. Det går 100 Lipa på en Kuna.

Förr i tiden under romartiden betalade man skatt med hjälp av mårdpälsar och det är historien bakom varför kroatierna vill ha en valuta som kan översättas till mård. Om du planerar att resa till Kroatien bör du alltid växla pengar på hemmaplan. Detta är på grund av att de lokala bankerna kan ta ut en onödigt hög avgift. Se även upp för turistfällor som restauranger på turistgator och svarttaxi.

Bild på Kroatisk kuna sedel

Kroatisk kuna 10 sedel, valuta Kroatien