Israelisk shekel (ILS) används som valuta i Israel

Omvandla ILS till SEK och få den aktuella valutakursen för Israelisk shekel

Israelisk shekel (ILS) används som valuta i Israel. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Shekel (ILS) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om ILS

NamnILS - Israelisk shekel
ValutakodILS
Mindre enhetshqalim, agorot
Valutasymbol
CentralbankBank of Israel

Vilken valuta används i Israel?

Israels officiella valuta är Israelisk shekel eller enbart, Shekel. Valutakoden för israeliska shekel är ILS men man brukar även referera till valutan med förkortningen NIS som står för New Israeli Shekel.

Shekel - Allmänt & Historisk utveckling

Man delar upp 1 shekel i 100 agurot och valutan Israeliska New Sheqel (ILS) infördes år 1985 då den ersatte en tidigare form av shekel. Namnet kommer från ordet sikel som är en viktenhet som en gång användes i Mesopotamien. Det är israels centralbank Bank of Israel (BOI) som ger ut valutan. Den här banken grundades år 1954 och har idag sitt huvudkontor i Jerusalem. Ta reda på aktuell ILS kurs här hos oss.

ILS, eller NIS, har varit i bruk sedan 1 januari 1986 då man ersatte den gamla shekeln som hade använts sedan februari 1980. Om man ska vara korrekt så ska shekel egentligen stavas sheqel vilket man ser på israeliska sedlar om mynt men shekel är också vedertagen stavning.

Innan man införde den gamla shekeln så använde man sig av israeliska lira. När man hade infört den gamla shekeln så genomgick valutan frekventa devalveringar mot US dollarn och mot andra utländska valutor. Devalveringstrenden kulminerade i början av 1980-talet då shekeln gick igenom hyperinflation. Efter detta så insattes den nya shekeln till en kurs på 1000 gamla shekel mot 1 ny shekel.

Israelisk shekel valutakurs har stärkts mot USD under 2000-talet

Sedan den ekonomiska krisen under 1980-talet och introduktionen av den nya shekeln så har Bank of Israel och landets regering haft en mycket mer konservativ penningpolitik. Genom att man ingick frihandel avtal med flera marknader så stärktes landets ekonomi och så även valutan. Tack vare lyckad export av produkter och tjänster så har man hållit inflationen i schack. Till följd av detta så har israelisk shekel kurs visat på att valutan har stärkts ordentligt med en ökning av värde på omkring 20 % mot USD under första årtiondet av 2000-talet.

Valörer för valutan Shekel

  • mynt: 1 shekel, 2, 5 och 10 shqalim
  • underenhet: 5, 10 och 50 agorot
  • sedlar: 20, 50, 100 och 200 ILS

Bild på Israelisk shekel sedel

Israelisk 50 shekel sedel, valuta Israel