Liberiansk dollar (LRD) används som valuta i Liberia

Omvandla LRD till SEK och få den aktuella valutakursen för Liberianska dollar

Liberiansk dollar (LRD) används som valuta i Liberia. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Liberianska dollar (LRD) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om LRD

NamnLRD – Liberiansk dollar
ValutakodLRD
Mindre enhetCent
ValutasymbolLib$
CentralbankCentral Bank of Liberia - CBL

Vilken valuta används i Liberia?

Man använder sig av Liberiansk dollar som valuta i Liberia och denna har valutakoden LRD. Valutasymbolen är det sedvanliga dollartecknet och man refererar till valutan som Liberian Dollar i dagligt tal.

Liberiansk dollar - Historia & Allmänt

Liberia är en republik som är belägen i Västafrika alldeles nära Atlanten. Landet gränsar till bland annat Guinea, Sierra Leone samt Elfenbenskusten och det bor ungefär tre och en halv miljon människor i Liberia.

Liberiansk dollar är en väldigt gammal valuta som infördes redan 1847, då den ersatte den amerikanska dollarn. Det som är speciellt med valutan i Liberia är att dollarn har alltid i någon form varit valutan. Det är Central Bank of Liberia som ger ut liberiansk dollar. Kortformen för namnet är CBL och banken ombildades år 2000. Huvudkontoret för Central Bank of Liberia ligger i Monrovia som är huvudstad i Liberia. Dessförinnan så var det National Band of Liberia som hade uppdraget att ge ut liberiansk dollar.

Valörer för Liberiansk dollar

  • Mynt: 1 och 5 Dollar
  • Underenhet: 1, 2, 5, 10, 25 och 50 cents
  • Sedlar: 5, 10, 20, 50 och 100 LRD

Det lägsta mynt som finns inom Liberiansk dollar är 1 cent. Därefter har man även 2, 5, 10, 25 och 50 cents som man använder sig av. Det går 100 cent på en liberiansk dollar. Även 1 dollar och 5 dollar finns som mynt. Sedlarna man använder sig av i Liberia är 5, 10, 20, 50 och 100 Liberiansk Dollar.

Detta är med andra ord en väldigt simpel valuta som är byggd för att hålla under lång tid. 1 LRD har ett värde av 10 öre. Detta innebär att 50 cents enbart är värd 5 öre och 10 cents är värt 1 öre.

Växelkurs Liberianska dollar till Svenska kronor

100 Liberiansk Dollar är värd endast 10 kronor och 20 öre. Detta är ett otroligt lågt värde för en högsta sedel och säger mycket om det skick som landet befinner sig i för tillfället. Liberia är ett fattigt land och deras pengar är inte värda mycket i Västvärlden.

Bild på Liberiansk dollar sedel

Liberiansk 5 dollar sedel, valuta i Liberia