Moldavisk leu (MDL) används som valuta i Moldavien

Omvandla MDL till SEK och få den aktuella valutakursen för Moldavisk leu

Moldavisk leu (MDL) används som valuta i Moldavien. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Moldaviska leu (MDL) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om MDL

NamnMDL – Moldavisk leu
ValutakodMDL
Mindre enhetban, bani
ValutasymbolMI
CentralbankBanca Naţională a Moldovei - BNM

Vilken valuta används i Moldavien?

Moldavisk leu med valutakoden MDL, är den officiella valutan i dagens Moldavien där 1 Leu = 100 bani. Valutan förkortas oftast med MI.

Moldavisk leu - Allmänt & Historia

Från början har landet använt sig av den sovjetiska rubeln som valuta. 1992 infördes en annan valuta i landet vid namn Kupon. Kuponen blev dock inte långvarig, utan redan året efter, närmare bestämt den 29 november 1993, infördes dagens officiella valuta MDL, Moldavisk leu.

Det är dock inte riktigt hela delen av landet som använder sig av den här valutan idag. Utbrytarrepubliken Transnistrien har valt att använda en egen valuta, kallad transnistrierrubeln.

Det är den moldaviska centralbanken (Banka Nationala à Moldovei) BNM som är ansvarig och ger ut valutan idag. Denna unga centralbank, som endast har funnits sedan 1991, har sitt huvudkontor i staden Chisinau. Lite kuriosa om valutan är att i pluralform heter den LEI istället för LEU och singularisformen för BANI är BAN.

Valörer för Moldaviska leu

Det finns några valutor här i världen som inte använder sig av mynt utan endast sedlar. Moldavisk Leu är en av dessa. Under 1993 när valutan infördes fanns det 1- och 5- leumynt i omlopp, men dessa försvann snabbt. Idag är det endast sedlar som finns tillhanda.

Sedlarna finns i de olika valörerna, 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 och 1000 lei.

De är framställda i olika färger beroende på storlek. Här finns många färger representerade, såsom gul, blå, rosa, orange grön med flera. Sedlarna är lite speciella då endast en man finns representerad på framsidan av alla sedlar oavsett valör. Det är Stefan den store som har regerat framgångsrikt i landet. Alla sedlar ser alltså exakt likadana ut både på fram- och baksidan. Det är endast via valören och färgen som man kan skilja dem åt. För 1 svensk krona får man ungefär 2,20 MDL om man växlar idag.

Bild på Moldavisk leu sedel

Moldavisk leu sedel, valuta Moldavien