Ariary (MGA) används som valuta i Madagaskar

Omvandla MGA till SEK och få den aktuella valutakursen för Ariary

Ariary (MGA) används som valuta i Madagaskar. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Madagaskiska Ariary (MGA) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om MGA

NamnMGA – Madagaskisk Ariary
ValutakodMGA
Mindre enhetiraimbilanja
ValutasymbolMA
CentralbankBanque Centrale de Madagascar / Banky Foiben'i Madagasikara - BCM

Vilken valuta används i Madagaskar?

I republiken Madagaskar använder man sig av Ariary (Malagasy ariary) som valuta. Madagaskisk Ariary har valutakoden MGA och valutasymbolen MA.

Valutan Ariary - Historia & allmän information

Madagaskar är beläget I indiska oceanen på östra sidan om Afrika. Det som gör just Madagaskisk Ariary unikt är att man inte som med de flesta andra valutor i världen delar den med 10 utan med fem. Det är enbart ouguiya i Mauretanien som delar detta samband. Det innebär alltså att 1 Ariary är 5 iraimbilanja. Detta kan verka lite förvirrande innan dess att man har kommit in i tankesättet, men därefter är det inga konstigheter.

Det är Banque Centrale de Madagascar med förkortningen BCM som delar ut valutan. Ariary infördes som valuta år 2003 men först officiellt år 2005, vilket innebär att BCM har delat ut valutan ända sedan start. Huvudkontoret för Banque Centrale de Madagascar ligger på Antananarivo som även är Madagaskars huvudstad. Innan 2005 använde man sig av den madagaskiska franc som valuta.

Valörer för valutan Ariary

  • Mynt: 1, 2, 4, 5, 10, 20, 50 och 100 Ariary
  • Underenhet: 1 (iraimbilanja) och 2 (venty sy Kirobo)
  • Sedlar: 100, 200, 500, 1000, 5000 och 10.000 MGA

Valörer som man använder sig av för Ariary är mynten 1 arirary, 2, 3, 5, 10, 20, 50 samt 100 Arirary. Kom dock ihåg att dessa är delbara med 5. Underenheterna kallas för iraimbilanja och venty sy Kirobo. Det finns bara ett mynt av varje, nämligen 1 irarimbilanja och 2 venty sy Kirobo.

Man använder sig även av sedlar som har namnet Madagaskisk Ariary eller MGA.

Dessa finns i valörerna 100, 200, 500, 1000, 5000 och 10 000 MGA. MGA har ett väldigt lågt värde i jämförelse till den svenska kronan. 10 000 är den högsta sedeln som finns och i svenska kronor är detta 25.77 med dagens växelkurs. Detta tyder på att valutan är väldigt svag i jämförelse med kronan. Du som svensk kan alltså resa till Madagaskar och leva gott på en svensk lön en längre tid. Det är dock en fördel om du växlar på hemmaplan.

Bild på Madagaskisk Ariary sedel

Madagaskisk 1000 Ariary sedel, valuta Madagaskar