Córdoba (NIO) används som valuta i Nicaragua

Omvandla NIO till SEK och få den aktuella valutakursen för Nicaraguansk Córdoba

Córdoba (NIO) används som valuta i Nicaragua. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Nicaraguanska Córdoba (NIO) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om NIO

NamnNIO - Nicaraguansk Córdoba
ValutakodNIO
Mindre enhetCentavos
ValutasymbolC$
CentralbankBanco Central de Nicaragua - BCN

Vilken valuta används i Nicaragua?

Cordoba är den valuta som används i landet Nicaragua, därav namnet Nicaraguas Cordoba. Valutan förkortas med valutakoden, NIO och valutan delas i centavos. En Cordoba är alltså värd 100 centavos. Valutan ges ut av Banco Central de Nicaragua som har sitt huvudkontor i Managua och som ombildades år 1961.

Córdoba - Allmänt & historia

Nicaraguas valuta, Córdoba, introducerades ganska tidigt i jämförelse med andra länder. Den 20:e mars år 1912 uppkom den första Cordoban. Valutan har fått sitt namn från den spanske grundaren av landet Nicaragua, Francisco Hernandez de Cordoba. Den första cordoban introducerades alltså år 1912 och ersatte därmed den förra valutan, peso moneda. Under 1900-talet har Nicaragua förnyat sin valuta två gånger efter att den först infördes.

År 1988 infördes den 2:a cordoban och år 1991 infördes den 3.e cordoban. Dessa ändringar berodde på inflationen och pengarnas värde i Nicaragua under 1900-talet. Att valutan genomgick en förändring på 80-talet berodde på att det rådde en hög inflation. Nicaraguas valuta innehåller som de flesta andra valutor både mynt och sedlar. År 1912 när cordoban introducerades infördes mynten.

Valörer för valutan Nicaraguansk Córdoba

  • Mynt: 1 och 5 Córdoba
  • Underenhet: 5, 10, 25 och 50 centavos
  • Sedlar: 10, 20, 50, 100 och 500 NIO

Dessa mynt var 1/2 centavos, 1 centavos, 5 centavos, 10 centavos, 25 centavos 50 centavos och 1 cordoba. Denna valuta har ganska många olika mynt. De första mynten var färgade i brons, nickel och silver. Under tiden har färgerna på dessa mynt ändrats något men inga stora skillnader har skett.

Den andra cordoban som introducerades år 1988 medförde förändringar för mynten. 1/2 och 1 centavo-mynten togs bort helt och ett ytterligare mynt tillkom, nämligen 5 centavo-myntet.

Sedlarna för denna valuta uppkom samma år som valutan introducerades, alltså år 1912. Under denna tidsperiod var det många mynt och sedlar som hade samma valör. Till exempel fanns det sedlar med valörerna 10, 25 och 50 centavos, precis som mynten.

Sedlarna har ändrats med tiden och fått högre och högre valörer och idag finns det sedlar med valörerna 10, 20, 50, 100, 200 och 500 cordobas.

Bild på Nicaraguas Cordoba sedel

Nicaraguansk Cordoba sedel, valuta Nicaragua