Qatarisk rial (QAR) används som valuta i Qatar

Omvandla QAR till SEK och få den aktuella valutakursen för Qatarisk rial

Qatarisk rial (QAR) eller Qatarisk Riyal (Qr -Qatari riyal) används som valuta i Qatar. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Qatarisk rial (QAR) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om QAR

NamnQAR – Qatarisk rial
ValutakodQAR
Mindre enhetdirham
ValutasymbolQR
CentralbankQatar Central Bank – QCB

Vilken valuta används i Qatar och Dubai?

Qatarisk rial eller Qatarisk Riyal är den officiella valutan som används i Qatar i Asien. Valutakoden för valutan Qatarisk rial är QAR som också är en förkortning av valutan. Den qatariska rialen delas i värdeenheten dirham. En rial är lika med etthundra dirham.

Qatarisk rial - Allmänt & Historisk utveckling

Qatarisk rial infördes som valuta i Qatar år 1966, vilket kan uppfattas som relativt sent i jämförelse med andra länder, framförallt om man jämför med länder i västvärlden. Innan 1966 använde Qatar den indiska rupien som valuta. I Qatar användes den indiska rupien i form av golf-rupier.

År 1966 devalverades den indiska valutan, det vill säga, pengavärdet sänktes kraftigt och ekonomin var i obalans.

Detta orsakade en stor kris för många länder i Asien som använde sig av indiska rupier. Qatar var ett av de länder som beslutade att ta sin ekonomi i egna händer efter att den indiska rupien hade sjunkit i värde.

Men innan landet tog det steget tog de först över den saudiarabiska rialen som sedan omvandlades och blev till en valuta som sedan användes av både Dubai och Qatar. År 1966 infördes den gemensamma valutan, Qatarisk rial för både Qatar och Dubai. De båda länderna hade alltså samma valuta.

Valörer för valutan Qatarisk rial

  • Mynt: inga Riyalmynt
  • Underenhet: 1, 5, 10, 25 och 50 dirham
  • Sedlar: 1, 5, 10, 50, 100 och 500 QAR

Mynten som Qatar och Dubai började använda under den här tiden var 1, 5, 10, 25 och 50 dirham. Sedlarna var 1, 5, 10, 25, 50 och 100 rialer. Rialerna i form av sedlar var alltså värda hundra gånger så mycket som mynten.

Färgerna på sedlarna var, och är fortfarande grå, grön, orange, rosa, grön & guld och till sist blå.

Sedlarna ändrades år 1973. 25-rialen byttes ut mot en 100-rial och 50-rialen byttes ut mot en 500-rial. Detta var på grund av att konsumtionen i landet ökade och samma händelseförlopp skedde i andra länder runt om i världen. Det behövdes pengar av högre värde helt enkelt.

Den 5 augusti år 1973 etablerades centralbanken i Qatar "The Qatar Central Bank", vilket medförde att landet inte längre delade samma valuta med Dubai.

Qatar hade blivit mer självständigt och fått en egen valuta men med samma pengavärde som innan.

Bild på Qatarisk rial sedlar

Qatariska rial sedlar, valuta Qatar