Rysk rubel (RUB) används som valuta i Ryssland

Omvandla RUB till SEK och få den aktuella valutakursen för Rysk rubel

Rysk rubel (RUB) används som valuta i Ryssland. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Ryska rubel (RUB) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om RUB

NamnRUB - Rysk Rubel
ValutakodRUB
Mindre enhetkopiyka
ValutasymbolР och руб
CentralbankBank of Russia

Vilken valuta används i Ryssland?

I Ryssland används Rubel, eller Rysk rubel som valuta. Valutakoden för Rysk rubel är RUB och 1 rubel indelas i 100 kopek.

Rysk rubel - Allmänt & Historisk utveckling

Den ryska valutan heter rubel, på engelska så kan den kallas för ruble eller rouble. En rubel består av 100 kopek. Det finns lite olika teorier om hur namnet tillkom men en populär förklaring är att ordet rubel kommer från det ryska verbet "rubit" som betyder att hugga. Från början så var de ryska mynten bitar som man högg av från en silverstång som kallades för grivna.

Idag så används valutan rubel i Ryssland och även i de två utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien som ännu inte är erkända av hela världen som egna republiker. År 2014 så sade president Putin att rubel kursen bör ha en bra balans och att rubeln bara ska regleras av den ryska centralbanken då den når övre och undre gränser för flytande växelkurs. Hos oss så kan du se aktuell RUB kurs.

Valörer för Ryska rubel

  • Mynt: 1, 2, 5 och 10 rubel
  • Underenhet: 1, 5, 10 och 50 kopek
  • sedlar: 5, 10, 50, 100, 500, 1000 och 5000 rubel

Rubeln har varit den ryska valutan i mer än 500 år. Sedan 1710 så delar man in rubeln i 100 kopek. Hur mycket ädelmetall mynten har bestått av har varierat. 1704 så beslutade Peter den Store om 28 gram silver per rubel. När mynten var av silver så fanns det även högre valörer av guld och platina. I Slutet av 1700-talet så sattes vikten till 18 gram silver och omkring 1.2 gram guld. År 1828 så introducerades mynt av platina. 1885 så antogs en ny standard som inte ändrade silverrubeln men som drog ner på guldinnehållet i guldmynten till 1 161 gram. År 1914 så var rubelkursen satt till omkring 0.5 USD för en rubel.

Den ryska rubeln ges ut av Rysslands centralbank som förvisso ombildades 1990 men som har existerat på olika vis ända sedan det ryska tsarimperiet existerade. Idag så har centralbanken sitt kontor i Moskva.

Bild på Rysk rubel sedel

Rysk 50 rubel sedel, valuta Ryssland