Svensk Krona (SEK) används som valuta i Sverige

Omvandla SEK till andra valutor och få den aktuella valutakursen för Svensk Krona

Svensk Krona (SEK) används som valuta i Sverige. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Svensk Krona (SEK) till exempelvis, Euro (EUR), Amerikanska dollar (USD) Brittiska pund (GBP) eller till någon annan av världens alla valutor.

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om SEK

NamnSEK - Svensk Krona
ValutakodSEK
Mindre enhetöre
Valutasymbolkr
CentralbankSveriges Riksbank

Vilken valuta används i Sverige?

I Sverige är den officiella valutan svensk krona som har valutakoden, SEK. Kronan delas upp i 100 öre men idag så finns ören inte längre som mynt. Sedan 2010 finns ören inte längre som fysisk valuta.

Svensk krona - Allmänt & Historisk utveckling

Det var när Danmark och Sverige bestämde sig för att skapa en gemensam valuta år 1873 som man införde den svenska kronan som valuta. I Sverige så hade man innan dess haft riksdaler vilket förklarar varför vi än idag använder oss av riksdaler som ett smeknamn för den svenska kronan SEK. Andra smeknamn för den svenska kronan är exempelvis, pix, stålar, slantar, bagare, daler, para, lök, papp, spänn etc.

Norge kom också att sluta sig till valutaunionen med den norska kronan och detta skedde år 1875. Idag har Sverige, Danmark och Norge förvisso samma namn för valutan, krona, men valutorna är frikopplade från varandra vilket beror på varje lands individuella penningpolitik. Ta reda på den SEK kurs som gäller idag här hos oss och jämför snabbt svenska kronan mot andra valutor med vårt smarta konverteringsverktyg.

Svenska kronans kurs mot de andra skandinaviska valutorna har varierat

SEK ges ut av Sveriges riksbank som har existerat sedan 1668 och som har huvudkontor i Sveriges huvudstad Stockholm. Kronan som togs fram via valutaunionen med Danmark baserades på en guldmyntfot. Svenska kronans kurs mot de andra skandinaviska valutorna har varierat sedan valutaunionen upphävdes år 1914.

Efter andra världskriget så hade den svenska kronan ett starkt överläge mot grannländernas valuta och så förblev det under 45 års tid. Efter det att Bretton Woods systemet kollapsade så följde år med lågkonjunktur och Sverige devalverade kronan vid flera tillfällen. Fram till 1992 så hade man en fast SEK kurs mot en korg med utländska valutor och man höjde till och med dagsräntan med upp till 500 % för att försvara denna fasta växelkurs.

På senare år så har den svenska kronan stärkts mot USD och mot euron så har kursen fluktuerat mellan 8.04 och 11.80. Sverige är sedan 1995 en del av EU men under en folkomröstning år 2003 så beslutades det att man inte skulle ersätta kronan med Euro.

Valörer för svenska kronor

  • Mynt: 1 kr, 2kr, 5 kr, 10 kr
  • Underenhet: Används inte längre, tidigare öre.
  • Sedlar: 20 kr, 50 kr, 100 kr, 200 kr, 500 kr, 1000 kr

År 2011 introducerades en ny uppsättning sedlar för den svenska kronan

Sedan år 2010 finns ören inte längre som fysisk valuta och i april år 2011 introducerades en ny uppsättning sedlar med valörerna 20, 50, 100, 200, 500 och 1000 kronor med två teman: kulturpersoner som varit verksamma under 1900-talet och sedlar med svenska natur- och miljömotiv.

Bild på Svenska kronor sedlar

Svenska kronor nya sedlar, valuta Sverige