Singapore dollar (SGD) används som valuta i Singapore

Omvandla SGD till SEK och få den aktuella valutakursen för Singaporiansk dollar

Singapore dollar (SGD) eller Singaporiansk dollar används som valuta i Singapore. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Singaporianska dollar (SGD) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om SGD

NamnSGD - Singapore dollar
ValutakodSGD
Mindre enhetCent
Valutasymbol$
CentralbankMonetary Authority of Singapore

Vilken valuta används i Singapore?

I Singapore i Asien använder man sig av Singaporiansk dollar eller Singapore dollar som valuta. Singaporiansk dollar har valutakoden, SGD och valutasymbol för valutan är $. Lokalt använder man sig även av smeknamnet Sing då man pratar om Singapore dollar.

Singaporiansk dollar - Allmänt & historisk utveckling

Valutan Singaporiansk dollar infördes år 1967 som valuta i Singapore och ersatte då den tidigare valutan, Malaya och Brittisk Borneo dollarn. Singapore dollar (SGD) kursen har en fast växelkurs till den bruneiska dollarn (BND). Det här betyder i praktiken att en SGD alltid har samma värde som en BND.

Det gå bra att använda sig av Singapore dollarn eller SGD i Singapore såväl som i Brunei. I Singapores stadskärna ligger Monetary Authority of Singapore (MAS) och det är de som ger ut valutan. Det är vanligt att den här dollarn anges som S$, detta för att man inte ska tro att det rör sig om den amerikanska dollarn, USD eller någon annan form av dollar.

Singapore har haft många olika valutor

Innan man började använda sig av valutorna, Malaya och Brittiska Borneo dollar så användes den malaysiska dollarn. Den här dollarn infördes 1939 och ersatte i sin tur Straits dollarn som hade använts sedan 1845. Innan 1845 så använde man indiska rupies i Singapore.

Då Singapore blev en del av Malaysia år 1963 så fortsatte man att använda den gemensamma valutan men senare då Singapore två år senare blev självständigt från Malaysia så bröts den monetära unionen mellan Malaysia, Singapore och Brunei. 1967 så skapades Board of Commissioners of Currency och Singapore tog fram sina första mynt och sedlar.

Sedan 1985 så har Singapore låtit sin dollar flyta samtidigt som den noga överses av Monetary Authority of Singapore (MAS). Tanken med detta är att regeringen ska få mer kontroll över importerad inflation och kunna se till att Singapores export förblir konkurrenskraftig och att man kan hålla en stadig SGD kurs. Idag så är det MAS som överser allt som har att göra med bankärenden, pengar och finanser i Singapore, och sedan 2003 så är det även MAS som har ansvaret för att trycka upp nya sedlar.

Valörer för Singaporiansk dollar

  • Mynt: 1 Dollar
  • Underenhet: 1, 5, 10, 20 och 50 cents
  • Sedlar: 2, 5, 10, 50, 100, 1000 och 10.000 SGD

Bild på Singapore Dollar sedel

Singapore 1 dollars sedel, valuta Singapore