Ukrainsk Hryvnia (UAH) används som valuta i Ukraina

Omvandla UAH till SEK och få den aktuella valutakursen för Ukrainsk Hryvnia

Ukrainsk Hryvnia (UAH) används som valuta i Ukraina. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Ukrainska Hryvnia (UAH) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om UAH

NamnUAH – Ukrainsk Hryvnia
ValutakodUAH
Mindre enhetkopiyka
Valutasymbol
CentralbankNational Bank of Ukraine / Національний банк України - NBU

Vilken valuta används i Ukraina?

Hryvnia eller Ukrainsk Hryvnia är den nationella valutan i Ukraina. Valutakoden för Hryvnia är UAH och valutan har använts i Ukraina sedan år 1996.

Ukrainsk Hryvnia - Allmänt & Historia

Namnet Hryvnia har ursprung från 1000-talet, och betydde från början man. Den man som avses är ordet som beskriver till exempel manen på ett lejon. Ordet var namnet på valutan i regionen på den tiden, och teorier finns om att valutan hette det för att man ofta visade rikedom genom smycken runt halsen.

Hryvnian är indelad i de mindre värda kopiyka. En Hryvnia är värd 100 kopiyka. Hryvnians valutakod är UAH. Tecknet för valutan är den ukrainska bokstaven He, som ser ut ungefär som ett spegelvänt S, och två horisontella streck likt de som är på eurovalutans tecken. De horisontella strecken är tänkta att symbolisera att valutan är stabil. Valutan började produceras år 1992, men det var inte förrän år 1996 då man fått landets hyperinflation under kontroll som Hryvnian infördes. Den valuta som var föregångaren till Hryvnian hette Krabovanets.

Valörer för valutan Ukrainska Hryvnia

  • mynt: 1 Hryvnia
  • underenhet: 1, 2, 5, 10, 25 och 50 kopijka
  • sedlar: 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 UAH

Det finns sju olika sorters mynt i den ukrainska valutan. Valörerna är 1, 2, 5, 10, 25 och 50 kopiyka och det sista myntet är för en Hryvnia. Myntet för en Hryvnia används dock mycket sällan, och istället är det sedeln för 1 hryvnia som används. Trots detta gick Ukrainas centralbank år 2012 ut med att de funderar på att införa ett nytt mynt med valören 2 hryvnia.

Det finns 9 olika sedlar i den ukrainska Hryvnian. Från början fanns det bara 5 olika, och de trycktes redan år 1992. Mellan år 1992 och 1996 då Hryvnian infördes förvarades de tryckta sedlarna i Kanada. Valörerna på sedlarna är: 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 Hryvnia.

Motiven på sedlarna är precis som i många andra valutor välkända personer ur landets historia. Sedlarna som används mest är 1 Hryvnia och 100 Hryvnia. Sedeln för 200 Hryvnia är också ganska vanlig, och det är i den valören som bankautomater skriver ut sedlar för det mesta i Ukraina.

Bild på Ukrainska Hryvnia sedel

Ukrainska 100 Hryvnia sedel, valuta Ukraina