Östkaribisk dollar (XCD) används som valuta i vissa områden i Västindien

Omvandla XCD till SEK och få den aktuella valutakursen för Östkaribisk dollar

Östkaribisk dollar (XCD) eller EC$ - East Caribbean dollar används som valuta i vissa områden i Västindien som ingår i en valutaunion. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Östkaribisk dollar (XCD) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om XCD

NamnXCD – Östkaribisk dollar
ValutakodXCD
Mindre enhetCent
ValutasymbolEC$
CentralbankEastern Caribbean Central Bank

Vilken valuta används i Västindien & Karibien?

I vissa områden i Västindien, även känt som Karibien, använder man sig av Östkaribisk dollar som valuta. Officiellt sett är valutans namn East Caribbean Dollar och har dollartecknet EC$ som valutasymbol. Valutan, Östkaribisk dollar förkortas med valutakoden, XCD men i skrift skriver man vanligtvis EC$ när man refererar till den Östkaribiska dollarn.

Östkaribisk Dollar - Allmänt & Historisk utveckling

Östkaribisk Dollar har en fast växelkurs gentemot den Amerikanska dollarn och fastställdes år 1976. 1 XCD är alltid 0.37 USD samtidigt som 1 Amerikansk dollar är 2,7 Östkaribiska dollar. Detta innebär att den Östkaribiska dollarn både stiger och sjunker i värde samtidigt som den Amerikanska dollarn förändras.

Det är Östkaribiska Centralbanken som har ensamrätt på att ge ut XCD. Detta för att motverka en alltför hög inflation. Banken grundades genom att man ingick ett avtal år 1983 som hette Östkaribiska Centralbanksavtalet. Huvudkontoret för banken ligger i Saint Kitts och Nevis som är en stat i Västindien. Man använder även Östkaribiska dollar på de Brittiska Jungfruöarna.

Vilka områden i Västindien använder Östkaribiska dollar som valuta?

Alla de områden i Västindien som använder sig av valutan, Östkaribisk dollar, tillhör en valutaunion. Västindiska områden och länder använder i allmänhet olika egna valutor, men många turistmål och som öarna accepterar som oftast även amerikanska dollar.

De olika områden i Västindien som använder sig av XCD som valuta är:

 • Anguilla
 • Antigua och Barbuda
 • Dominica
 • Grenada
 • Montserrat
 • Saint Kitts och Nevis
 • Saint Lucia
 • Saint Vincent och Grenadinerna
 • Brittiska Jungfruöarna

Valörer för Östkaribisk Dollar - Sedlar och mynt

 • Mynt: 1 Dollar
 • Underenhet: 1, 2, 5, 10 och 25 cents
 • Sedlar: 5, 10, 20, 50, och 100 XCD

Det finns olika valörer för valutan och den lägsta är 1 cent. Därefter kommer 2, 5, 10 och 25 cent. Man använder sig även av 1 dollar som myntenhet. Givetvis finns det även sedlar som man använder sig av och dessa är 5, 10, 20, 50 och 100 Östkaribiska Dollar.

1 Cent är värd 4 öre när man konverterar den till SEK. Detta är alltså den lägsta valören. Den högsta valören, 100 XCD, har ett värde av 319 SEK, medan 10 XCD är värt cirka 32 SEK. 50 XCD har ett värde av 159 SEK. Karibien och Västindien är populära resmål för turister. En stor del av landets inkomst kommer från de europeiska turisterna. Om du planerar att göra en resa till Västindien bör du växla pengar på hemmaplan före avresan.

Bild på Östkaribisk dollar mynt

Östkaribiska dollar mynt, valuta Västindien