Västafrikansk franc (XOF) används som valuta i ett flertal länder i Västafrika

Omvandla XOF till SEK och få den aktuella valutakursen för Västafrikansk franc

Västafrikansk franc CFA-franc (XOF) används som valuta i ett flertal länder i Västafrika som ingår i en valutaunion. Här får du enkelt den aktuella växlingskursen för Västafrikanska franc (XOF) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om XOF

NamnXOF - Västafrikansk CFA-franc
ValutakodXOF
Mindre enhetcentime
ValutasymbolCFA
CentralbankBanque Centrale des Etats de l'Afrique de l'Ouest och förkortas BCEAO

Vilken valuta används i Västafrikanska länder?

I ett flertal länder i Västafrika använder man Västafrikansk CFA-franc (XOF) som valuta, samt även i övriga Afrika använder man sig av Västafrikansk CFA-franc och Centralafrikanska franc XAF som valuta. Det fullständiga namnet för CFA-franc är Coopération Financière en Afrique centrale eller Communauté Financière Africaine.

CFA-franc - Västafrikansk franc - Allmänt & Historia

CFA-franc har funnits ända sedan år 1945 och produceras av två olika centralbanker. I dagsläget finns det förslag om att ersätta CFA-franc med Euro. Man vill dock inte ersätta valutakursen för Västafrikansk franc (XOF) så det har inte blivit av ännu men ett eventuellt byte av valuta.

Västafrikanska CFA-franc används i totalt 8 länder i Afrika vilka är:

 • Benin
 • Burkina Faso
 • Guinea-Bissau
 • Elfenbenskusten
 • Niger
 • Mali
 • Togo
 • Senegal

Det är främst Central BEAC som ger ut Västafrikanska CFA-franc ända sedan att valutan skapades år 1945. Denna bank har även gett ut tidigare valutor. Om du planerar att åka till något av dessa länder i Afrika som turist gör du klokast i att utföra växlingen redan på hemmaplan.

Valörer för Västafrikansk franc

 • Mynt: 1, 2, 5, 10, 25, 50, 100, 200 (enbart XAF) och 500 CFA
 • Underenhet: används ej idag, tidigare centimes
 • Sedlar: 500, 1000, 2000, 5000 och 10.000 CFA

Västafrikansk CFA-franc har en mängd olika valörer som du kan betala med. De har bland annat mynt i valörerna 1, 2 och 5, 10, 25, 50, 100, 200 samt 500 CFA-franc. Tidigare hade mynten en underenhet som inte längre används, och denna hette centimes. Sedlarna som finns är 500, 1000, 2000, 5000 och 10000 CFA-franc.

1 SEK är i dagsläget hela 70,5 Västafrikansk franc. Den högsta valören på sedlar är 10000 CFA-franc, vilket är endast värt 141.84 Svenska kronor i dagsläget. Det innebär att det är billigt för dig som svensk att handla i dessa delar av Afrika då de ha en väldigt låg valuta.

En miljon Västafrikansk franc är 14184.38 Svenska kronor. Förut var en CFA-franc uppdelad i 100 centimes. Det innebär att 1 centimes skulle vara likvärdig med 0.07 Svenska kronor. Även om valutan är billig kan du spara mycket pengar på att växla på hemmaplan innan dess att du genomför din resa till dessa delar av Afrika.

Bild på Västafrikansk franc mynt

Västafrikanska franc mynt, valuta Västafrika