CFP-franc (XPF) används som valuta i i vissa områden i Stilla havet

Omvandla XPF till SEK och få den aktuella valutakursen för CFP-franc

CFP-franc (XPF) används som valuta i tre olika franska områden i Stilla havet som innefattar Franska Polynesien, Nya Kaledonien och Wallis- och Futunaöarna. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera CFP-franc (XPF) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om XPF

NamnXPF – CFP-franc
ValutakodXPF
Mindre enhetcentime
ValutasymbolF
CentralbankL'Institut d'émission d'outre-mer - IEOM

Vilken valuta har Franska Polynesien, Nya Kaledonien och Wallis och Futunaöarna?

CFP-franc är en valuta som används i en valutaunion bestående av tre franska områden i Stilla havet. Valutan CFP-franc används i Franska Polynesien, Nya Kaledonien och ett område kallat Wallis- och Futunaöarna. Valutakoden för CFP-franc är XPF och har symbolen F.

CFP-franc - Allmänt och Historia

Valutan CFP-franc ges ut av L'Institut d'émission d'outre-mer (IEOM) som grundades 1945 och har huvudkontoret i Paris. Namnet CFP kommer från "Change Franc Pacifique". Valutakoden är XPF. Underenheten kallas centimes och 1 franc = 100 centimes.

CFP-franc skapades i december år 1945. Anledningen var att den franska francen var mycket svag direkt efter andra världskriget. Därför skapade man en ny valuta för att hindra att också de franska kolonierna blev drabbade av den franska valutans nedgång.

Inledningsvis hade CFP-franc en fast växelkurs mot den amerikanska dollarn. 1949 förändrades situationen och den kopplades istället till den franska francen.

Från år 1999 och fram till idag har valutan en fast växelkurs mot Euron. 2006 genomfördes en folkomröstning om att helt övergå till Euro. I Franska Polynesien blev det ett "ja". Någon tidsplan finns ännu inte för ett eventuellt byte av valuta.

Valutan används i Franska Polynesien, Nya Kaledonien och ett område kallat Wallis- och Futunaöarna. Den ges ut av L'Institut d'émission d'outre-mer (IEOM) som grundades 1945 och har huvudkontoret i Paris.

Olika valörer valutan CFP-franc

  • Mynt: 1, 2, 5, 10, 20, 50, och 100 Franc
  • Underenhet: används ej idag, tidigare centimes
  • Sedlar: 500, 1000, 5000, och 10,000 XPF

Mynt finns i valörerna 1, 2, 5, 10, 20, 50 och 100 franc. Underenheten centimes används inte längre.

Mynten har en sida som är identisk i hela valutaunionen och en sida som är specifik för ett visst territorium. Mynt för CFP-franc har alltså en del gemensamt med Euron. Där har varje nation en sida på mynten, men de kan användas över hela Euro-zonen.

Sedlar finns i valörerna 500, 1000, 5000 och 10 000 franc. År 1986 kom sedeln med valören 10 000 franc. Den hade en gemensam design för både Nya Kaledonien och Franska Polynesien. Mellan åren 1992 och 1995 kom en ny serie sedlar även för valörerna 500, 1000 och 5000 franc för alla områden i valutaunionen.

Den övergripande designen för sedlarna har inte förändrats sedan 1969. En sida visar landskap och viktiga historiska personer i Nya Kaledonien. Den andra sidan visar landskap och viktiga historiska personer för Franska Polynesien. 2014 introducerades nya sedlar från IEOM som är tänkta att ersätta de gamla sedlarna.

Bild på CFP-franc sedel

500 CFP-franc sedel, valuta franska områden i Stilla havet