Rand (ZAR) används som valuta i Sydafrika

Omvandla ZAR till SEK och få den aktuella valutakursen för Sydafrikansk Rand

Rand (ZAR) som förkortas med R, används som valuta i Sydafrika. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Sydafrikanska Rand (ZAR) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om ZAR

NamnZAR – Sydafrikanska Rand
ValutakodZAR
Mindre enhetCent
ValutasymbolR
CentralbankSouth African Reserve Bank - SARB

Vilken valuta används i Sydafrika?

I Sydafrika använder man sig av Sydafrikanska Rand som valuta. Sydafrikanska Rand har valutakoden, ZAR, men valutanamnet förkortas ofta med enbart, R. Det var först år 1961 som man införde Sydafrikanska Rand och innan dess använde man sig av det Sydafrikanska Pundet.

Valutan Rand - Allmänt & Historisk utveckling

Sydafrika är beläget längst söderut i Afrika och är en republik. Namnet för valutan, Rand kommer från den guldrika åsen Witwatersand som Johannesburg (Sydafrikas största storstadsområde) byggdes upp på.

Det är South African Reserve Bank med förkortningen SARB som ger ut valutan, Rand. Banken grundades år 1921 och har inte bara gett ut Sydafrikanska Rand utan även det Sydafrikanska Pundet när detta var aktuellt. South African Reserve Bank har sitt huvudkontor i staden Pretoria. Om du vill resa till Sydafrika kan du spara mycket pengar på att utföra växlingen av valuta på hemmaplan. Detta på grund av att den lokala banken i Sydafrika ofta tar ut en hög avgift för valutaväxling till turister.

Valörer för Sydafrikanska Rand - Sedlar och mynt

  • Mynt: 1, 2 och 5 Rand
  • Underenhet: 5, 10, 20 och 50 cents
  • Sedlar: 10, 20, 50, 100 och 200 ZAR

De olika valörerna som finns för Sydafrikanska Rand - ZAR är 5, 10, 20 samt 50 cent. Värdet av 1 Rand är 100 cent. De mynt som finns i Rand är 1, 2 samt 5 Rand. Man använder sig även av sedlarna 10, 20, 50, 100 och 200 ZAR. Det är inte enbart i Sydafrika som man använder sig av ZAR utan även som valuta i Lesotho, Swaziland samt Namibia. Där används den parallellt med den inhemska valutan.

Växelkurs Rand till Svenska kronor

1 ZAR är 0.69 svenska kronor, 100 ZAR är 69 SEK och 200, det vill säga den högsta sedeln i Sydafrika, har ett värde av 138 kronor. 5 cent, det vill säga den lägsta valören i Sydafrika, har ett värde av 3 öre i SEK. Valutan är alltså betydligt lägre än den svenska och därför är det billigt för svenskar att både leva och bo i Sydafrika under en längre tid.

Bild på Sydafrikanska Rand sedel

Sydafrikansk 50 Rand sedel, valuta Sydafrika