Valuta i Estland

Euro används som valuta i Estland. Läs mer här om Estlands valuta som betalningsmedel samt hur du enklast växlar euro samt vilka andra betalmedel du kan använda i Estland. Här hittar du även den dagsaktuella valutakursen för EUR.

Estland valuta euro

Vilken valuta har Estland?

Euro används som valuta i Estland sedan 1 januari 2011. Estlands valuta innan euron var den estniska kronan men gäller inte längre som betalmedel i landet. I samband med att Euron infördes i Estland gick även priserna upp rejält i landet och orsakade en rätt så svår ekonomisk kris.

Estland använder sig av eurosedlar i sju olika valörer som är 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro. Euromynten omfattar 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cent samt 1 och 2 euros mynt.

Turismen sjönk även en hel del i samband med att priserna sköt i höjden. Tidigare var priserna i Estland väldigt förmånliga i jämförelse med de svenska priserna så det var mycket vanligt att åka på shoppingturer till exempelvis Tallin från Sverige, vilket det fortfarande idag är men kanske inte i samma utsträckning.

Valutaväxling till euro i Estland

Estland erbjuder valutaväxling i alla banker, bankomater, växlingskontor samt vid de större hotellen. De flesta större hotellen, restauranger samt butiker accepterar kreditkort som Visa och Mastercard som betalmedel.

Bankomater finns i alla större städer och att ta ut kontanter från bankomat har visat sig att oftast vara det förmånligaste sättet att växla till euro i Estland.

Estlands huvudstad är Tallin och andra större städer representeras av Pärnu, Tartu, Narva, Viljandi, Haapsalu och Pöltsamaa. Estland är en populär destination att besöka för kortare vistelser, speciellt för finnar och svenskar eftersom Estland ligger så nära. Weekendresor för shopping och spavistelse är extra populärt och oftast då i kombination med en kryssning från såväl Sverige som Finland.