Valuta i Italien

Euro används som valuta i Italien. Läs mer här om Italiens valuta som betalningsmedel samt hur du enklast växlar den italienska valutan, euro, vilka andra betalmedel du kan använda i Italien samt här hittar du även den dagsaktuella valutakursen för EUR.
Italien, Valuta, Rom

Vilken valuta har Italien?

Euro används som valuta i Italien. Valutan som användes i Italien innan införandet av euron år 2002 var Italiensk Lira. Italien använder sig av eurosedlar i sju olika valörer som är 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro. Euromynten omfattar 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cent samt 1 och 2 euros mynt. Som i så många andra länder kring medelhavet så drabbades Italien av en ekonomisk kris efter att ha infört euron som valuta.

Euron orsakade att priserna gick upp rejält i landet, samtidigt som lönerna bibehölls på samma nivå som tidigare innan euron. Det är inte lika billigt att åka på semester till Italien längre som det var innan euron infördes som valuta. Den dagsfärska eurokursen kan du få koll på med vår valutakonventerare.

Betalningsmedel och andra valutor som accepteras i Italien

Det finns gott om bankomater i de flesta större städerna och samhällen. Kom dock ihåg att uttag kan medföra avgifter från den italienska banken. De vanligaste betal- och kreditkort som Visa, Mastercard, Amex och Diners accepteras i såväl bankomater samt som betalmedel vid de flesta ställen i större städer. Undantag kan vara mindre restauranger, barer, affärer, taxi, bensinstationer samt p-automater så det är bra att alltid ha tillgång till kontanter.

Valutaväxling & Öppettider för banker i Italien

Öppettider för banker i Italien är vanligtvis måndag till fredag kl. 8.30 – 13.30 samt 14.45 – 15.45. Resecheckar går att använda och växla in hos banker och växlingskontor men rekommenderas inte eftersom användning av resecheckar som betalmedel i Italien är begränsad. Vill man använda sig av resecheckar skall det helst vara euro resecheckar.

Italien är ett mycket populärt resmål och en stor del av landets inkomster är kopplade till turismen. Italien är det perfekta resmålet för dig som gillar sagolikt god mat och dryck, shopping, historia och spännande kultur. Italien har verkligen något för alla och tilltalar gammal som ung. För gourmanden är Italien helt enkelt ett måste! Rom med dess intressanta historia och fantastiska arkitektur är som en dröm att strosa igenom och den perfekta staden för en romantisk långhelg.

Italiens huvudstad är Rom och andra stora städer är Milano, Turin och Genua.