Valuta i Kambodja

Kambodjansk Riel används som valuta i Kambodja. Läs mer här om Kambodjas valuta som betalningsmedel samt hur du enklast växlar Kambodjansk Riel, vilka andra betalmedel du kan använda i Kambodja samt här hittar du även den dagsaktuella valutakursen för KHR, Kambodjanska riel.
Kambodja valuta riel

Vilken valuta har Kambodja?

Kambodjansk Riel används som valuta i Kambodja. Valutan Riel infördes i Kambodja år 1980 och ersatte då den tidigare versionen av riel. Under åren 1975 och 1980 saknade Kambodja helt en fungerande valuta. Kambodjansk Riel finns i valörerna 50, 100, 500, 1000, 5000, 10 000 och 50 000 KHR sedlar. Kambodja använder enbart sedlar och har inga mynt alls.

Växla till Riel & andra valutor som accepteras i Kambodja

Viktigt att veta är att den kambojanska valutan, riel vaken får föras in eller ut från landet. Det går bra att ta USD in i landet vilket rekommenderas. Vill man ta med sig USD är det bäst att växla till små valörer eftersom det annars kan bli problem att växla.

På flygplatserna går det även bra att växla Euro och USD till den lokala valutan. Växlingskursen i växlingskontor brukar i allmänhet vara bättre än i bankerna i Kambodja. Eftersom det är lite krångligt att växla till sig Riel och göra uttag från bankomat så kan det vara klokt att växla till sig till Riel redan innan avresan till Kambodja. Kolla även upp valutakursen för såväl Riel som USD innan resan.


Betalningsmedel som accepteras i Kambodja & Allmän information

De vanliga internationella kreditkorten som Visa, Amex och Mastercard accepteras vanligtvis på större hotell och större affärer men det säkraste betalmedlet är trots allt kontanter i den lokala valutan. Bankomater är relativt sällsynta så man bör ha med sig gott om kontanter och göra större uttag åt gången. Resechackar som är utfärdade i USD brukar vanligtvis gå att växla in på växlingskontor och banker.

Kambodjas huvudstad är Phnom Penh och andra större städer är Siem Reap, Sihanoukville, Banlung och Battambang. Kambodja blir allt populärare att åka till för varje år som går och utvecklingen blomstrar i landet. Här råder dock en överväldigande fattigdom fortfarande men på grund av den ökade turismen ser det lite ljusare ut för landets ekonomi.

I Kambodja är prisnivån låg i jämförelse med exempelvis Thailand och detta faktum har troligtvis bidragit till att allt fler turister väljer Kambodja framför Thailand. Här kan man lyxa till semester lite extra med trevligt boende och god mat billigt. Den fantastiska gästvänligheten och de sagolika stränderna i Kambodja bidrar även till ökad turism i landet.