Valuta i Kina

Renminbi används som valuta i Kina. Valutan, renminbi, kallas även ofta för Kinesisk yuan. Läs mer här om Kinas valuta som betalningsmedel samt hur du enklast växlar renminbi, vilka andra betalmedel du kan använda i Kina samt här hittar du även den dagsaktuella valutakursen för CNY, Kinesisk yuan.
Kina valuta renminbi

Vilken valuta använder man i Kina?

Renminbi används som valuta i Kina. Renminbi, som ofta kallas för Kinesisk yuan, infördes som valuta i Kina år 1948 och ersattes då av den tidigare valutan Yuan. Renminbi finns i valörerna 1, 2, 5 fen, 1, 2, 5 jiao och 1, 5, 10, 20, 50 och 100 CNY sedlar samt i mynten 1 Yuan, och 1 och 5 jiao.

Växla till CNY & Betalningsmedel och andra valutor som accepteras i Kina

Renminbi kan varken föras in i eller tas ut från landet. Växlingskursen fastställs av Bank of China och är densamma oavsett var du väljer att växla in din utländska valuta eller resecheckar. Hotell, växlingskontor samt banker växlar in utländsk valuta samt resecheckar.

Du kan växla tillbaka till exempelvis USD på flygplatsen om du har kvar av den lokala valutan, eftersom den inte får föras ut ur landet. USD i kontanter och resecheckar fungerar bäst som betalsätt i Kina.

Kontantuttag i bankomater i Kina och almmän information

Det kan vara svårt att göra kontantuttag från bankomater i Kina men de vanligaste kreditkorten som Visa, Amex, Mastercard och Diners club fungerar vanligtvis som betalmedel på större hotell, finare restauranger och större turistaffärer.

Kina har inte varit ett så hett resmål för svenskar genom åren men det har blivit en klar ökning på den fronten de senaste decenniet.

Det är speciellt Peking och Shanghai som är de populäraste destinationerna för svenskar som besöker Kina. Landet har även exploderat gällande affärer mellan olika länder över och har därför ett enormt antal affärsmän som besöker landet för affärsresor.

I övrigt är det populärt att besöka Kina för billig shopping och för att uppleva storstäderna som är unika i sig. Många är inte medvetna att det även finns fantastiskt vackra stränder i Kina att besöka och njuta av.

Huvudstad i Kina är Peking och andra större städer är Shanghai, Wuhan, Hong Kong och Chongqing.