Valuta Lettland

Euro används som valuta i Lettland sedan år 2014. Lettlands tidigare valuta före euro var lats. Läs mer här om Lettlands valuta som betalningsmedel samt hur du enklast växlar Lettlands valuta, euro, vilka andra betalmedel du kan använda i Lettland samt här hittar du även den dagsaktuella eurokursen.
Lettland, valuta, Riga, Euro

Vilken valuta har Lettland?

Euro används som valuta i Lettland sedan 1 januari 2014. Lettlands tidigare valuta, före euro, var lats. Lettiska lats infördes år 1922 som valuta i Lettland efter att den ersattes v den tidigare valutan lettiska rublis.

Sedan år 2005 har valutan lats en bunden växelkurs till euron. Lettland använder sig av eurosedlar i sju olika valörer som är 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro. Euromynten omfattar 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cent samt 1 och 2 euros mynt.

Växla till lettisk valuta & Betalningsmedel och andra valutor som accepteras i Lettland

Vissa kreditkort som Visa och Mastercaerd accepteras som betalmedel i Lettland i de större shoppingcenter, restaurangerna och hotellen. Det är dock bra att ha kontanter i den lokala valutan med sig, eftersom många ställen inte accepterar betal- och kreditkort i Lettland.

Bankomater finns i städerna och turistområden. Det går vanligtvis bra att använda Visa och Mastercard för kontantuttag. Utländsk valuta samt resecheckar kan man växla på banker, växlingskontor och på större hotell.

Öppettider för banker i Lettland & Allmän information

Öppettider för banker i Lettland är vanligtvis måndag till fredag kl. 09.00 – 12.30 och vissa banker har även öppet på eftermiddagen.

Införandet av euron i har påverkat Lettland med samma kraft som för Estland. Priserna har gått upp rejält och påföljden har varit tuff för lokalbefolkningen och även påverkat "shoppingturismen" i landet.

Riga var en väldigt populär stad att åka till för billig shopping innan euron. Självklart är Lettland fortfarande en populär destination för turister, eftersom landet har så mycket mer än billig shopping att erbjuda. Under 2014 blev Riga faktiskt utmärkt som Europas kulturhuvudstad.

Riga är Lettlands huvudstad och andra större städer är Bauska, Cesis, Daugavpils och Jelgava.