Valuta i Litauen

Euro används som valuta i Litauen sedan 1 januari 2015. Litauens tidigare valuta före euro var Litas. Läs mer här om Litauens valuta som betalningsmedel samt hur du enklast växlar euro, vilka andra betalmedel du kan använda i Litauen samt här hittar du även den dagsaktuella eurokursen.
Litauen, valuta, euro, hamn

Vilken valuta har Litauen?

Euro används som valuta i Litauen sedan 1 januari 2015. Litauens tidigare valuta innan euron var Litas. Litas infördes som valuta i Litauen år 1922 och ersattes då av den tidigare valutan litauiska auksinas.

Valutan, Litas har en bunden växelkurs till euron sedan 2005. Litauen använder sig av eurosedlar i sju olika valörer som är 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro. Euromynten omfattar 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cent samt 1 och 2 euros mynt.

Växla till EUR & Betalningsmedel och andra valutor som accepteras i Litauen

Det bästa valet av betalsätt i Litauen är kontanter i den lokala valutan euro. De största internationella bankkorten som Visa, Mastercard och Amex accepteras vanligtvis på större hotell, restauranger och varuhus.

Resecheckar fungerar oftast också på de större ställen samt kan växlas på växlingskontor, banker och större hotell. Eurokursen varierar en aning så det är alltid bra att kolla den dagsaktuella kursen innan resan.

Bankomater hittar man i de mer tätbefolkade områden och det går vanligtvis bra att göra uttag med ovan nämnda bankkort i dessa. Det rekommenderas att göra uttag från bankomat för den bästa växelkursen som oftast även är avgiftsfria beroende på vilken bank det gäller.

Öppettider för banker i Litauen

Öppettider för banker i Litauen är vanligtvis måndag till fredag 08.00- 17.00 och vissa banker lördag 08.00 – 14.00. Enstaka banker har även öppet fram till kl. 20.00 på vardagar.

Litauens huvudstad är Vilnius och andra större städer är Kaunas och Klaiepeda.