Valuta i Österrike

Euro används som valuta i Österrike. Läs mer här om Österrikes valuta som betalningsmedel samt hur du enklast växlar till Euro, vilka andra betalmedel du kan använda i Österrike samt här hittar du även den dagsaktuella valutakursen för Euro.

Österrike vacker by berg båt valuta euro

Vilken valuta används i Österrike?

Euro används som valuta i Österrike. Den tidigare valutan i Österrike, innan införandet av euron år 2002, var österrikisk schilling. Österrike använder sig av eurosedlar i sju olika valörer som är 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro.

Euromynten omfattar 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cent samt 1 och 2 euros mynt. Eftersom Österrike har en lång historia av stark ekonomi så har införandet av euron inte påverkat landet negativt, snarare positivt.

Växla till euro i Österrike & Betalningsmedel och andra valutor som accepteras

Det går bra att använda kreditkort på de flesta ställen i Österrike, framförallt i turistområden och städer. Det kan förekomma att mindre affärer och restauranger inte accepterar kreditkort så det är alltid bra att ha kontanter tillgängliga.

Oftast finns det information på dörren om vilka kreditkort accepteras. Kreditkort som Maestro, Mastercard, Visa, Diners och Amex går oftast bra att använda på de flesta ställen.

Växlingskontor och banker växlar in utländsk valuta samt resecheckar. De resecheckar som accepteras som oftast är euro resecheckar.

Öppettider för banker i Österrike & Allmän information

Öppettider för banker i Österrike är generellt måndag till fredag 08.00 – 12.30 och 13.30 – 15.00 samt torsdagar fram till 17.30.

Vill man föra in mer än 10 000 euro i kontanter i Österrike måste detta anmälas. Det finns tusentals bankomater i Österriket där man kan göra uttag dygnet runt. Det kan förekomma mindre avgifter vid uttag från bankomat.

Österrikes huvudstad är Wien och andra större städer är Graz, Linz, Salzburg och Innsbruck. Österrike är en perfekt destination för semestern om man vill uppleva mycket historia, kultur, god mat och fantastiska byggnader och konstverk. Österrike är även en populär destination för skidåkare och affärsmän.