Valuta Spanien

Euro (EUR) används som valuta i Spanien. Innan euron infördes användes Peseta som valuta i Spanien. Läs mer här om Spaniens valuta som betalningsmedel samt hur du enklast växlar till euro, vilka andra betalmedel du kan använda i Spanien samt här hittar du även den dagsaktuella valutakursen för Euro.

Spanien Barcelona valuta euro

Vilken valuta använder man i Spanien?

Euro används som valuta i Spanien sedan januari 2002. Innan euron infördes användes Peseta som valuta i Spanien. Spanien använder sig av eurosedlar i sju olika valörer som är 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro. Euromynten omfattar 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cent samt 1 och 2 euros mynt.

Växla till euro i Spanien & Betalningsmedel och andra valutor som accepteras

Besöker man små byar och i mindre samhällen i Spanien kan det vara bra att ha med sig kontanter eftersom lokala småbutiker och restauranger oftast inte accepterar kreditkort. 

Euron har haft till viss del en rätt så negativ inverkan på Spaniens ekonomi och priserna har gått upp mycket sedan tiden då man använde pesetas i Spanien. Under de senaste åren har landet lidit av en tung ekonomisk kris som har påverkat Spanien rejält.

De flesta större varuhusen, hotellen och restauranger i städerna accepterar alla de vanligaste kreditkorten som Visa, Amex, Mastercard och Diners.

Det finns gott om bankomater (ATM) i städerna där man kan göra uttag med svenska bankkort. Oftast förekommer det ingen avgift vid uttag i bankkomat eftersom Spanien är ett EU-land.

Utländsk valuta, resecheckar samt svenska kronor går bra att växla in på alla banker och växlingskontor. Vissa större hotell erbjuder även valutaväxling.

Öppettider för banker i Spanien & Allmän information

Öppettider för banker i Spanien är vanligtvis måndag till fredag kl. 08.30 – 14.00, torsdagar även kl. 17.00 – 19.00 samt under vintermånaderna under lördagar kl. 09.00 – 13.00.

Spaniens huvudstad är Madrid och andra större städer omfattas av Barcelona, Sevilla, Valencia och Logrono.

Spanien är ett populärt resmål för svenskar och en stor del av Spaniens inkomster kommer från turismen. Spanien har ett härligt medelhavsklimat som lockar många semesterfirare och dessutom underbara stränder, god mat och spännande historia och kultur som speglas i en unik och vacker arkitektur.

Det är även många svenskar som valt att bosätta sig i Spanien sedan långt tillbaka. De populäraste ställen dit svenskarna har flyttat är solkusten, Barcelona och Kanarieöarna.