1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
CAD per 1 USD
Kanadensisk Dollar
Kanadensisk Dollar
CAD
Cent
Buck, loonie, toonie, le dollar, piastre, piasse
$
Bank of Canada
http://www.bankofcanada.ca

Kanadensisk dollar, CAD

I Kanada i Nordamerika så är den officiella valutan CAD, kanadensisk dollar. Den här valutan infördes 1858 och ersatte då en rad olika valutor som använts i de olika territorier som Kanada kontrollerade. Det är Kanadas centralbank, The Bank of Canada (BoC) som ger ut CAD. Den här banken grundades 1934 och har huvudkontor i Ottawa. Kanadensiska mynt har alla porträtt av drottning Elizabeth II, och det är myntet värt en dollar som kallas för "loonie" för att det även har en bild på en lom (loon), och myntet värt två dollar som kallas för "toonie". Ta reda på nuvarande CAD kurs här hos oss eller använd vårt konverteringsverktyg för att ta reda på hur många kronor du får för en kanadensisk dollar.

Mer om Kanadensisk dollar

Även om man kan använda sig av den vanliga dollarsymbolen ($) för att beskriva CAD så är det rätt vanligt att man skriver C$, med ett C för Canada, för att det inte ska uppstå missförstånd. Idag så är det många centralbanker som har kanadensiska dollar som reservvaluta och den här dollarn ses som en normvaluta. Man kan säga att den kanadensiska dollarns ställning påminner om den som den australiensiska dollarn har, och det särskilt i Asien och i Stillahavsregionen.

När man ser på olika reservvalutor i världen så räknas den kanadensiska dollarn som den femte mest använda (efter USD, EUR, Yen och GBP) och valutan står för omkring 2 % av de globala reserverna. CAD kursen är för det mesta stabil och det är också Kanadas stabila ekonomi som gör valutan så pass populär bland centralbanker.

Historiskt sett så började man 1841 med kanadensiska pund men 1858 så övergick man till dollarn som fortsatt används. Detta har följts av flera olika valutor som existerat i Kanada och i kanadensiska territorium samtidigt. 1871 så infördes en lag om en enda valuta både i Kanada och i de olika provinserna.

Bild på Kanadensiska dollar sedlar


Kanadensisk dollar

48 Hour sale Image Banner 300 x 250