1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
JPY per 1 USD
Japansk Yen
Japansk Yen
JPY
Sen
En, kanji (円).
¥
Bank of Japan
http://www.boj.or.jp

Japansk yen, JPY

Japans officiella valuta heter Yen och har koden JPY. Det här är världens tredje största valuta då det rör sig om handel på Forex marknaden. Det är bara USD och Euro som står för mer handel än yen. Valutan är också en viktig reservvaluta hos många centralbanker. Den här valutan infördes år 1871 och då införde man även guldmyntfot. På japanska så uttalar man namnet på valutan som en, men det är väl vedertaget i resten av världen att säga yen. Namnet kommer från det japanska ordet för cirkel. Yen ges ut av Bank of Japan (BOJ) som har sitt huvudkontor i Tokyo.

Mer om Japansk yen

Under 1800-talet så var de spanska silverdollarna mycket vanliga i sydöstra Asien, längsmed den kinesiska kusten och även i Japan. De här mynten introducerades via Manila under en period på över 250 år. Mynten kom med skepp från Mexiko och dessa skepp var kända som Manilagaljonerna. Under mitten av 1800-talet så byttes de ursprungliga mexikanska mynten ut mot silverdollar från de nya latinrepublikerna. Senare kom man att trycka mynt lokalt men man behöll ett utseende som liknande den mexikanska peson. Man tryckte först lokalt i Hong Kong men kineserna drog sig för att använda nya mynt som inte såg ut som de mexikanska dollarna så till sist så lade man ner verksamheten och myntpressen såldes till Japan.

Det fanns ingen verklig yen kurs mellan 1941 och 1949 och kriget drog ner värdet på valutan rejält. Efter en period av instabilitet så satte USA, som då ockuperade Japan, värdet på yen till ¥360 perUS$1 via en plan som var en del av Bretton Woods systemet. Man gjorde detta för att stabilisera priserna i Japan. Det förblev på detta vis fram tills 1971 då USA övergav guldstandarden. År 2013 så meddelade Bank of Japan att de skulle utvidga sitt uppköpsprogram med $1.4t USD under två års tid. Man hoppas att på detta vis ta Japan från deflation till inflation och man siktar på 2 % inflation. Det finns de som tror att tanken också kan vara att man gör detta för att få fart på exporten och det föreligger viss oro för vad detta kommer att göra med importpriser och då särskilt inom området energi.

Bild på Japanska yen sedlar


Japansk Yen

48 Hour sale Image Banner 300 x 250