1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
MXN per 1 USD
Mexikansk Peso
Mexikansk Peso
MXN
Centavos
Bolas, lucas, plata, varos, lana, feria, billete, pachocha, billullos, villancicos, villanos, morlacos, papiros, del águila, marmaja
$
Bank of Mexico
http://www.banxico.org.mx

Mexikansk peso, MXN

I Mexiko, som ligger i Nordamerika, så använder man sig av valutan mexikansk peso som har valutakoden MXN. Man kan dela upp 1 peso i 100 centavos. Mexikanska peso så som de ser ut idag har man haft sedan 1993 men peson har funnits i olika versioner i flera hundra år. MXN var länge den valuta som användes i stora delar av Nordamerika och då också i USA tillsammans med den egna US dollarn som börjades ges ut år 1785. Det är Mexikos centralbank, Banco de Mexico (BDM), som ger ut peso och den här banken har sitt huvudkontor i Mexico City. I början så använde man namnet för att beskriva pesos oro som var guldvikter eller pesos plata som var silvervikter. Om man översätter det spanska ordet rakt av så betyder det just "vikt". Hos oss så kan du ta reda på aktuella mexikansk peso kurs.

Mer om Mexikansk peso

Från början så var peson namnet på åtta mynt som gavs ut i Mexiko av Spanien. Man kallade dessa mynt för spanska dollar och de användes flitigt i Amerika såväl som i Asien under den tid då det Spanska Imperiet var som störst och fram till tidigt 1800-tal. Faktum är att även USA accepterade den spanska dollarn fram tills lagen Coinage Act infördes år 1857. I Kanada så förblev silverdollarn gångbar tillsammans med andra utländska mynt tills 1854 och var fortsatt i cirkulation även efter detta.

När Mexiko blev självständigt år 1821 så fortsatte man att använda det spanska systemet med 16 silver reales mot 1 guld escudo och peson på 8 reales som det största silvermyntet. Man tryckte även sedlar. Den mexikanska peson kom även att stå som förebild för straits dollar som nu är Singapore och Brunei dollar, Hong Kong dollar, japanska yen och kinesiska yuan. Faktum är att termen kinesiska yuan refererar till den runda spanska dollarn, mexikanska peso och andra silvermynt som användes i Kina under 1800- och 1900-talet.

Bilder på Mexikansk peso


mexikansk peso

48 Hour sale Image Banner 300 x 250