1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
INR per 1 USD
Indisk Rupee
Indisk Rupee
INR
Paisa
Taaka, Rupayya, Rūbāi, Athanni
Reserve Bank of India
http://www.rbi.org.in

Indisk Rupee, INR

I Indien så använder man sig av det som kallas för indisk rupee, eller rupie. Koden för valutan är INR och en rupie kan delas upp i 100 paise. Sedan 1400-talet så har den indiska valutan haft samma namn med vissa undantag i de områden som koloniserades under kolonialtiden. Namnet kommer från sanskriten och betyder "bearbetat silver". Valutan har förstås inte alltid varit den officiella i Indien och har under flera omgångar ersatt andra valutor som den danska kas 1845 och den portugisiska escudon år 1961. Hos oss så finner du dagens utveckling av INR kurs och vad rupien står i just nu.

Mer om Indisk Rupee

Det är den indiska centralbanken, Reserve Bank of India (RBI) som ger ut indiska rupees. Den här banken grundades år 1935 och har sitt huvudkontor i staden Bombay. Den version av rupien som används idag infördes år 1957 då man gick över till decimalsystemet. Det var också under denna period som man frångick det tidigare systemet där olika lokala mynt var i omlopp och accepterades. Trots att Indien länge var en brittisk koloni så adopterade man inte brittiska pund och det var också länge så att den indiska valutan länkades till silver hellre än till guldet.

Historiskt sett så har den indiska rupier kursen legat på en låg nivå. Under slutet av 2013 så uppstod det stor oro då man kunde konstatera att den indiska valutan i stort sett var i fritt fall. Men ekonomer som ser närmre på utvecklingen av INR kurs och det som påverkar den menar att det här finns en fin potential. Det hela hänger mycket på hur man lokalt i Indien lyckas utföra den ekonomiska politik som utlovas. Här är en fördel att man kan se att det trots allt rör sig om en rätt så stabil demokrati där viljan till en bra ekonomisk politik finns.

Bild på Indisk rupee sedel

Indisk rupee


48 Hour sale Image Banner 300 x 250