1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
LYD per 1 USD
Libyska dinar
Libyska dinar
LYD
Dirham eller grusch
LD
Central Bank of Libya - CBL
www.cbl.gov.ly

Libyska dinar - LYD

Libyen är en stat som är belägen i Nordafrika och där använder man sig av Libyska Dinar som valuta. Valutakoden för Libyska Dinar är LYD och kan även skrivas LD. I Libyen är det även vanligt att valutan kallas för Dinar Libyen eller Dschineh. Även Grusch är ett vanligt uttryck som man använder sig av för att beskriva betalningsmedlet. Valutan infördes år 1971 och dessförinnan använde man sig av det Libyska Pundet.

Libyska Dinar ges ut av Central Bank of Libya med kortformen CBL och banken ombildades 1956. Banken har givit ut denna valuta ända sen det att den släpptes för första gången. Innan banken omvandlades, hette den istället Libyan Currency Committee och har idag sitt huvudkontor i Tripoli. Idag är Libyen ett populärt resmål. Därför bör du ha i åtanke att undvika turistfällan med de lokala bankernas avgifter och göra växlingen av valutan redan på hemmaplan.

Sedlar och mynt

Det finns flera typer av valörer för denna valuta. Det absolut lägsta mynt som man använder sig av är 1 dirham. Därefter följer 5, 10, 20, 50 samt 100 dirhams. Värdet på 1 Dinar är 1000 dirhams. De Dinar som finns i mynt är Quarter och Half, vilket betyder 1/4 samt 1/2 Dinar.

Sedlarna som man använder sig av är 1/4 Dinar, 1/2 dinar, 1, 5, 10 samt 20 Libyen Dinar. 20 LYD är alltså den högsta sedeln som finns i Libyen Dinar och dess värde i svensk valuta är 123 kronor.

Detta är ett väldigt lågt värde på den högsta sedeln och säger en hel del om landets ekonomi i övrigt.

I Dinar ger värdet av 6 kronor. Just nu är Libyen Dinar som betalningsmedel under inflation på nästan fyra procent. Detta är otroligt högt och skapar en guldgruva för de som har LYD-mynt liggande hemma. Det är därför rätt tid att sälja just nu. Läs mer om valutahandel för att få bredare kunskap i hur man handlar med valutor.

Bild på Libyska dinar sedel

Libyska dinar


48 Hour sale Image Banner 300 x 250