1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
MAD per 1 USD
Marockansk dirham
Marockansk dirham
MAD
santim
د.م. eller DM
Bank Al-Maghrib (BKAM)
www.bkam.ma

Marockansk dirham - MAD

Marocko ligger i Nordafrika och gränsar till Algeriet, Spanien, Västsahara, Plazas de Soberania, Melilla, Ceuta, Atlanten samt Medelhavet. På grund av att Marocko har ockuperat Västsahara innebär detta att Marocko även gränsar till Mauretanien. Det bor nästan 34 miljoner människor i Marocko och de använder sig av Marockansk Dirham som valuta. Det officiella namnet för valutan är Dirham Marocain. Man förkortar det även DM men den allmänna valutakoden för Marockansk Dirham är MAD.

Man har använt sig av Marockanska Dirham sedan år 1960, då den infördes och den Franska Francen ersattes. Det är Bank Al-Maghrib med kortformen BKAM som ger ut den MarockanskaFrancen.

Banken grundades år 1959, alltså ett år innan valutan introducerades och den har sitt huvudkontor i Rabat som är Marockos huvudstad. Om du planerar att resa till Marocko, bör du växla pengar innan du kommer dit. På så sätt försäkrar du dig om att undvika den lokala bankens höga avgifter.

Sedlar och mynt

Den minsta enheten är centimes som på marockanska heter santimat eller santim. Lägsta valören är 5 santim, men den har dock nästan försvunnit och man använder den sällan. Därefter kommer 10, 20 och 50 santimat/centimes. Mynten som man använder sig av är 1, 2, 5 och 10 Dirham. Man har även sedlar, varav en valör är 10 Dirham. Även denna har nästan slutat att användas helt och har näst intill försvunnit.

Därefter finns 20, 50, 100 och 200 Dirham som man använder sig av. 1 Dirham har, när den konverteras till SEK, ett värde av 88 öre. 5 Santim har ett värde av 4 öre medan den högsta valören, det vill säga 200 Dirham, har ett värde av 175 SEK. Det är relativt billigt för svenskar att bo och vistas i Marocko, men för att komma billigast undan bör du växla dina pengar i förväg och undvika turistfällor såsom svarttaxi.

Bild på Marockansk dirham valörer

Marockansk dirham

48 Hour sale Image Banner 300 x 250