1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
MYR per 1 USD
Malaysisk Ringgit
Malaysisk Ringgit
MYR
Sen
Malaysisk dollar, kupang, bucks
RM
Bank Negara Malaysia
http://www.bnm.gov.my

Malaysisk ringgit, MYR

Malaysia har en valuta som kallas för malaysisk ringgit eller för malaysisk dollar. Valutan har koden MYR och man kan dela upp 1 ringgit i 100 sen. När den här valutan infördes år 1967 så ersatte den brittiska Borneo dollarn som till dess hade använts i landet. Det är den malaysiska banken Bank Negara Malaysia (BNM) som ger ut landets valuta. Den här banken grundades i januari 1959 och har sitt huvudkontor i Kuala Lumpur. Ordet ringgit betyder tandad och användes ursprungligen för att beskriva den tandade kanten på den spanska silverdollarn som användes i Malaysia under 1500- och 1600-talet då det koloniserades av Portugal. Här hos oss så kan du ta reda på MYR kurs just nu.

Mer om Malaysisk ringgit

I Malaysia så kan det vara så att man menar Singapore eller Brunei dollarn då man säger ringgit och det är därför som man brukar kalla den lokala valutan för RM för att fastställa att det rör sig om Malaysiska ringgit. Ringgit och sen är sedan augusti 1975 de officiella namnen och de enda som man använder. Tidigare så har man använt sig av ord som dollar och cent på engelska och på vissa håll i Malaysia så fortsätter man med detta. I norra Malaysia så kan man för 10 sen också höra uttrycket kupang.

När man övergick till MYR så behöll man de valörer som man hade haft med den brittiska Borneo dollarn förutom för 10 000 dollar. Man behöll även färg- och formspråk som använts för den tidigare valutan. Under följande årtionden så har mycket små förändringar av sedlarna och myntens utseenden införts. Det dröjde ända till 1997 innan man bytta ut dollartecknet, $, mot RM.

Mellan 1995 och 1997 så handlades ringgit som en fritt flytande valuta och man fick en MYR kurs till omkring 2.50 mot den amerikanska dollarn vilket i slutet av 1997 sjönk till under 3.80 mot dollarn till följd av den finansiella krisen i Asien.

Bild på malaysiska ringgit sedlar och mynt

Malaysisk Ringit


48 Hour sale Image Banner 300 x 250