1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
QAR per 1 USD
Qatarisk rial
Qatarisk rial
QAR
dirham
QR
Qatar Central Bank – QCB
www.qcb.gov.qa

Qatarisk rial - QAR

Qatarisk rial heter den valutan som används i landet Qatar i Asien. Valutakoden för denna valutan är QAR som också är en förkortning av valutan. Den qatariska rialen delas i värdeenheten dirham. En rial är lika med etthundra dirham.

Denna valuta infördes i Qatar år 1966, vilket kan uppfattas som relativt sent i jämförelse med andra länder, framförallt om man jämför med länder i västvärlden. Innan 1966 använde Qatar den indiska rupien som valuta. I Qatar användes den indiska rupien i form av golf-rupier.

År 1966 devalverades den indiska valutan, det vill säga, pengavärdet sänktes kraftigt och ekonomin var i obalans.

Detta orsakade en stor kris för många länder i Asien som använde sig av indiska rupier. Qatar var ett av de länder som beslutade att ta sin ekonomi i egna händer efter att den indiska rupien hade sjunkit i värde.

Men innan landet tog det steget tog de först över den saudiarabiska rialen som sedan omvandlades och blev till en valuta som sedan användes av både Dubai och Qatar.

År 1966 infördes den gemensamma valutan för Qatar och Dubai. De båda länderna hade alltså samma valuta.

Mynten som Qatar och Dubai började använda under den här tiden var 1, 5, 10, 25 och 50 dirham. Sedlarna var 1, 5, 10, 25, 50 och 100 rialer. Rialerna i form av sedlar var alltså värda hundra gånger så mycket som mynten.

Färgerna på sedlarna var, och är fortfarande grå, grön, orange, rosa, grön & guld och till sist blå.

Sedlarna ändrades år 1973. 25-rialen byttes ut mot en 100-rial och 50-rialen byttes ut mot en 500-rial. Detta var på grund av att konsumtionen i landet ökade och samma händelseförlopp skedde i andra länder runt om i världen. Det behövdes pengar av högre värde helt enkelt.

Den 5 augusti år 1973 etablerades centralbanken i Qatar "The Qatar Central Bank", vilket medförde att landet inte längre delade samma valuta med Dubai.

Qatar hade blivit mer självständigt och fått en egen valuta men med samma pengavärde som innan.

Bild på Qatarisk rial sedlar

Qatarisk rial

48 Hour sale Image Banner 300 x 250