1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
SHP per 1 USD
Sankthelenskt pund
Sankthelenskt pund
SHP
Penny
Sh£
Government of Saint Helena - GSH
www.sainthelena.gov.sh

Sankthelenskt pund - SHP

I Sankta Helena som ligger i Leone i Afrika så använder man sig av SHP, även kallat för Sankthelenskt pund. Sankta Helena är beläget utanför den Afrikanska västkusten. Man använder även brittiska pund vid sidan om den lokala valutan. Om du reser till Sankta Helena bör du dock ha i åtanke att detta inte är en legal betalningsmetod.

Man har använt sig av sankthelenskt pund sedan 1976 då Government of Saint Helena införde valutan. Innan dess använde man sig av det brittiska pundet, det vill säga samma mynt och sedlar som används i Storbritannien. Det som gör SHP eller Sankthelenskt pund unikt är att det har en fast växelpund till den brittiska valutan. Detta innebär att 1 SHP är alltid jämställt med den brittiska valutan. Du kan även använda dig av det brittiska pundet för att betala, även om detta inte är lagligt så är det accepterat. Det är dock ingenting som rekommenderas.

Liksom för många andra valutor så finns det många olika valörer inom SHP, även dessa är att jämställa med det brittiska pundet. Det finns både sedlar och mynt samt ören. Mynten som finns tillgängliga och är vanligast att man använder sig av är 1 och 2 pund. Under dessa finns öre enheter som kallas 1 penny, 2 pence, 5 pence, 10 pence, 20 pence och 50 pence. Sedlarna man använder sig av är 5, 10 samt 20 SHP.

Eftersom det sankhelenska pundet är likadant som pundet är även växelkursen densamma från svensk valuta till det sankhelenska pundet. Det innebär att en svensk krona är 0.07 Sankt helenska pund. 100 svenska kronor är istället 7.4 sankt helenska pund. Du bör alltid växla innan dess att du åker på semester till Sankta Helena. Detta beror på att landet du reser till kan ta ut en hög växlingsavgift och du kan därmed spara mycket pengar.

Bild på Sankthelenskt pund sedel

Sankthelenskt pund


48 Hour sale Image Banner 300 x 250