1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
TRY per 1 USD
Turkisk lira
Turkisk lira
TRY
kuruş
t
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TCMB
www.tcmb.gov.tr

Turkisk lira - TRY

Turkiet är en republik som ligger i sydvästra Asien samt sydöstra Europa. Detta är alltså ett land som är beläget på två kontinenter. Det bor totalt över 77 miljoner människor i Turkiet och de använder sig av turkisk lira som betalningsmedel. Denna valuta används även som betalningsmedel i turkcypriotiska delen i Cypern. Turkisk lira förkortas TL och hänvisas till som Türk Lirasi i Turkiet. Valutakoden för Turkisk Lira är TRY.

Turkisk Lira tillkom 2005 då den gamla valutan hade drabbats av en hög inflation. Den ersatte därmed den tidigare liran och en miljon av den gamla turkiska Liran växlades in mot en ny Lira. Innan bytet var en miljon av den gamla liran värd 5 SEK och sågs som den lägst värderade valutan i hela världen. Den nya liran håller idag en betydligt mer stabil kurs gentemot Euron och ges ut av Turkiets centralbank som har sitt huvudkontor i Ankara.

Det lägsta myntet som finns och som man använder sig av är 1 kuruþ. Därefter finns 5, 10, 25 samt 50 kuruþ. Det går 100 kuruþ på en lira. 1 lira existerar även som mynt. Man har även sedlar som man använder sig av. Alla sedlar kallas för lira och de finns i valörerna 5, 10, 20, 50, 100 samt 200 lira. 200 lira är alltså den högsta valören som används i Turkiet medan 1 kuruþ är den lägsta. 1 kuruþ har ett värde av 3 öre när man konverterar det till SEK medan 200 Lira har ett värde av 641 SEK.

Turkiet är ett populärt turistmål. Delvis är det relativt billigt att flyga till Turkiet samt att bo på ett hotell och leva gott. Du bör dock se upp för turistfällor som svarttaxi och restauranger efter turistgatorna. Dessa tar oftast överdrivet mycket betalt. Ett gott råd är att växla på hemmaplan.

Bild på Turkisk lira sedel

Turkisk lira

48 Hour sale Image Banner 300 x 250