1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
XCD per 1 USD
Östkaribisk dollar
Östkaribisk dollar
XCD
Cent
EC$
Eastern Caribbean Central Bank
www.eccb-centralbank.org

Östkaribisk dollar - XCD

I vissa områden i Västindien, även känt som Karibien, använder man sig av Östkaribisk Dollar som valuta. Officiellt sett är dess namn East Caribbean Dollar och har dollartecknet som symbol. Den förkortas XCD men i skrift skriver man vanligtvis EC$ när man refererar till den Östkaribiska Dollarn. Valutan har en fast växelkurs gentemot den Amerikanska Dollarn och fastställdes år 1976. 1 XCD är alltid 0.37 USD samtidigt som 1 Amerikansk Dollar är 2,7 Östkaribiska Dollar. Detta innebär att den Östkaribiska Dollarn både stiger och sjunker i värde samtidigt som den Amerikanska Dollarn förändras.

Det är Östkaribiska Centralbanken som har ensamrätt på att ge ut XCD. Detta för att motverka en alltför hög inflation. Banken grundades genom att man ingick ett avtal år 1983 som hette Östkaribiska Centralbanksavtalet. Huvudkontoret för banken ligger i Saint Kitts och Nevis som är en stat i Västindien. Man använder även valutan på Brittiska Jungfruöarna.

Sedlar och mynt

De olika länder som använder sig av XCD är Anguilla, Antigua och Barbuda, Dominica, Grenada, Montserrat, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna i Västindien. Det finns olika valörer för valutan och den lägsta är 1 cent. Därefter kommer 2, 5, 10 och 25 cent. Man använder sig även av 1 dollar som myntenhet. Givetvis finns det även sedlar som man använder sig av och dessa är 5, 10, 20, 50 och 100 Östkaribiska Dollar.

1 Cent är värd 4 öre när man konverterar den till SEK. Detta är alltså den lägsta valören. Den högsta valören, 100 XCD, har ett värde av 319 SEK, medan 10 XCD är värt cirka 32 SEK. 50 XCD har ett värde av 159 SEK. Karibien och Västindien är populära resmål för turister. En stor del av landets inkomst kommer från de europeiska turisterna. Om du planerar att göra en resa till Västindien bör du växla pengar på hemmaplan före avresan.

Bild på Östkaribisk dollar mynt

Östkaribisk dollar


48 Hour sale Image Banner 300 x 250