Valuta i Irland

Irland

Euro används som valuta i Irland. Innan euron infördes år 2002 användes Irländskt pund som valuta i Irland. Nordirland använder fortfarande pund som valuta. Irland använder sig av eurosedlar i sju olika valörer som är 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro. Euromynten omfattar 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cent samt 1 och 2 euros mynt. Eurokursen varierar en del så det kan vara bra att kolla upp den aktuella valutakursen innan resan.

Öppettider för banker i Irland är vanligtvis måndag till fredag kl. 10.00 -12.30 och 13.30 -15.00 samt torsdagar har bankerna i Dublin öppet till kl.17.00. Vissa banker har även öppet på lördagar men det gäller enbart för Nordirland. Bankomater finns vid de flesta bankkontor och accepterar de vanligaste kreditkorten som Visa, Mastercard och Amex. Chip och pinkodsystem används i Irland så enbart namnunderskrift accepteras vanligtvis inte längre.

De flesta hotellen, restaurangerna, affärerna accepterar de vanligaste betal- och kreditkorten. Det går även bra att använda resecheckar som betalmedel, mot en liten avgift, på de flesta ställen. Banker, större hotell samt växlingskontor växlar in resecheckar. Det förmånligaste sättet att växla in resecheckar i Irland är i någon av de större bankerna.

Dublin är Irlands huvudstad och till de större städerna hör Cork, Galway, Limerick, Waterford samt Belfast i Nordirland. Irland med dess sagolikt vackra och varierande natur är ett populärt resmål för ett stort antal turister. Då man är i Irland kan det vara spännande att göra en rundtur till de olika whiskeydestillerier som det finns gott om samt utforska de ståtliga slotten med dess otroligt vackra omgivningar.

48 Hour sale Image Banner 300 x 250